Zwarte lijst kledingmerken

Zwarte lijst kledingmerken

We hoeven je vast niet uit te leggen dat de wereld een wrede plaats is. Je hoeft als onschuldige burger in de ochtend de krant maar open te slaan en je wordt geconfronteerd met ongekend leed uit alle hoeken van de wereld. Het punt is dat wij als mensheid zelf veel van die dingen in stand houden, aangezien wij meedraaien in het systeem. Let wel: dit is niet per se zo omdat wij slechte mensen zijn, maar meer uit onverschilligheid of onwetendheid. Veel mensen kopen hun kledij gewoon in een winkel en denken dan niet na over de productie van de kleding.

Veel kleding die in het Westen wordt verkocht, wordt namelijk gemaakt door kinderen uit ontwikkelingslanden. Dit wordt kinderarbeid kleding genoemd. Maar hoe weet jij als burger nu welke kleding goed is en welke kleding niet? Daarvoor heeft de Consumentenbond gelukkig een zwarte lijst kledingmerken opgemaakt. Zo weet jij als kritische burger welke kleding je niet moet kopen. Let wel: dit betreft niet enkel kinderarbeid kleding, maar bijvoorbeeld ook duurzaamheid kleding. In dit artikel gaan wij wat dieper in op de zwarte lijst kledingmerken 2021.

Wat voor kledingmerken vind jij op die lijst?

In dit artikel gaan wij niet alle specifieke merken bespreken, want daarvoor kun je de zwarte lijst kledingmerken zelf beter bekijken. Maar het is wel belangrijk om even te bespreken wat voor soort kledingmerken op de lijst te vinden zijn. Het punt is namelijk dat het geen ‘onbekende merken’ zijn. Het zijn daarentegen zeer bekende merken waar iedereen met een beetje verstand van kleding wel van heeft gehoord. Veel van deze bedrijven werden gecontacteerd door de Consumentenbond. De Consumentenbond stelde vervolgens de algemene vraag aan bedrijven of ze wat meer konden vertellen over de productiewijze. Eigenlijk vroeg de Consumentenbond dus of zij hun handelswijze konden verantwoorden. Bepaalde bedrijven wouden graag vragen beantwoorden, maar veel bekende bedrijven ook niet. Sommige van die bedrijven zijn vervolgens op de zwarte lijst gekomen.

Principes van de Eerlijke Kledingwijzer

Maar wat is eerlijke kleding dan precies? In principe geldt daarvoor de volgende definitie: kleding die wordt vervaardigd met respect voor klimaat en mens. Dit betekent dus dat bij het produceren van de kleding geen mensenrechten mogen worden geschonden. Het houdt in dat bedrijven goede arbeidsomstandigheden moeten garanderen aan de werknemers die betrokken zijn bij de productie. Daarbij kun je denken aan eerlijk loon, reguliere werktijden en een veilige werkomgeving.

Bovendien moet het ook duurzaam zijn en speelt het klimaat ook een belangwekkende rol. Er wordt dus ook gekeken naar de verduurzaming binnen de industrie en wat kledingbedrijven doen om dit mogelijk te maken. Als kritische burger is het echter niet zo gemakkelijk om te achterhalen of bepaalde kledingmerken deugen. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven waardoor dit gemakkelijker wordt gemaakt. Je hebt bijvoorbeeld de ‘Eerlijke Kledingwijzer’, maar ook ‘Alles Duurzaam’ en ‘Eerlijk Winkelen’. Ook is er een ratingapp van Good On You met informatie over kledingmerken die ethisch verantwoord zijn. Mocht je dus van plan zijn om kleding aan te kopen, dan kun je daar eerst controleren of een bedrijf wel goed is.