Zonnepanelen voor je bedrijf: de voordelen en mogelijkheden

Zonnepanelen voor je bedrijf: de voordelen en mogelijkheden

Steeds meer particulieren plaatsen zonnepanelen op het dak van hun woning. Zonnepanelen voor bedrijven zie je een stuk minder. Dat is zonde, want met zonnepanelen voor je bedrijf kan je een grote bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Bedrijfsdaken zijn vaak een stuk groter en daarom is de potentie van zonnepanelen voor bedrijven enorm.

Voordelen van zonnepanelen voor bedrijven

Heb je als bedrijf Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel staan? Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Ook steeds meer klanten consumeren bewuster en verwachten dat jouw bedrijf hier ook stappen in zet. Door zonnepanelen voor je bedrijf aan te schaffen laat je zien dat je actie onderneemt om de CO2 uitstoot te verminderen.

Met het plaatsen van zonnepanelen bespaar je enorm op je energierekening. De investering in de aanschaf van zonnepanelen verdien je binnen een paar jaar terug en daarna ga je echt kosten besparen.

Zonnepanelen en je energielabel

Wil je je bedrijfspand op termijn verkopen of verhuren, dan heb je een energielabel nodig. Dit energielabel zegt iets over de energieprestatie van het gebouw. A is het meest zuinige gebouw en G het minst zuinige. Door het plaatsen van zonnepanelen kom je in een hogere categorie terecht en verbeter je je energielabel. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de waarde van je bedrijfspand.

Met ingang van 2023 moet elk kantoor in Nederland met een oppervlakte van minimaal 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Door zonnepanelen te installeren is dit energielabel eerder binnen handbereik.

Fiscale voordelen bij het investeren in zonnepanelen

Het investeren in zonnepanelen levert verschillende fiscale voordelen op. Zo kan je een bepaald percentage van je investering aftrekken van je fiscale winst. Ook geldt voor zonnepanelen, de bijbehorende apparatuur en de installatie het verlaagde Btw-tarief van 6 procent. Afhankelijk van jouw situatie zijn er meer voordelen. Het is een beschikbare subsidie voor bedrijven en heet EIA: energiezuinig en duurzaam investeren. Het loont zeker om je hierin te verdiepen.

Verzekering van zonnepanelen voor je bedrijf

Zonnepanelen op je bedrijfspand zijn meestal meeverzekerd via je zakelijke opstalverzekering of je gebouwenverzekering. Het is wel verstandig om te checken of het bedrag waarvoor je verzekerd bent eventueel aangepast moet worden.

Verduurzaam je bedrijf en bespaar bovendien met zonnepanelen.