Welke subsidies zijn er voor duurzaam ondernemen?

Welke subsidies zijn er voor duurzaam ondernemen?

Ben je na de vorige blogs overtuigd dat duurzaam ondernemen iets voor jouw bedrijf is? Dan is het een goede volgende stap om eens te informeren naar de verschillende beschikbare subsidies voor duurzaam ondernemen. Vanuit onze overheid bestaat er geen algemene subsidie voor duurzaam ondernemen. Voor elke tak van duurzaamheid vind je namelijk weer een ander soort subsidie. We geven je een aantal voorbeelden van mogelijke subsidies die je kunt krijgen. Om te kijken wat er precies mogelijk is in jouw geval kun je de zoekmachine van het KVK gebruiken. 

Subsidies duurzaam ondernemen

  1. DEI+ Circulaire Economie: Deze subsidie is voor ondernemers die bijdragen aan een duurzamer gebruik van grondstoffen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het hergebruik van afval en het gebruik van biobased grondstoffen. Deze subsidie kun je dus aanvragen wanneer je werkt in de volgende sectoren: recycling van afval, hergebruik en biobased grondstoffen. 
  2. ETF: Energie Transitie Faciliteit: Dit is een subsidie voor organisaties die landen in het Midden- Oosten en Noord-Afrika helpen om over te gaan naar duurzame energie. Via deze subsidie kunnen overheden van landen kennis inwinnen. Het doel van deze subsidie is om uiteindelijk de MENA (Midden- Oosten en Noord-Afrika) landen te voorzien van een stabiele energietransitie. Deze subsidie kunnen overheden dus aanvragen of bedrijven die met overheden samenwerken om zo’n energietransitie voor elkaar te krijgen.
  3. FVO – IMVO convenanten: Dit is een subsidie die speciaal is voor ngo’s en vakbonden die bijdragen aan het realiseren van doelstellingen van de IMVO-convenant. Wat is dit precies? Dit is een afspraak die een overheid heeft gemaakt met een buitenlandse overheid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Draagt jouw organisatie hier aan bij? Dan is het slim om een gesprek aan te gaan zodat je kunt zien of jouw organisatie en de ideeën die je hebt daadwerkelijk aansluiten om in aanmerking te komen voor deze subsidie. 
  4. Horizon 2020: European Green Deal: Dit is één van de subsidies die je misschien wel aan kunt vragen. Je kunt aanspraak maken op deze subsidie wanneer je als organisatie een inzet kan leveren aan de verduurzaming van Europa. Draag jij hieraan bij? Dan is er grote kans dat je eens op de tafel moet gaan zitten met één van de contactpersonen.
  5. Horizon 2020: Bio-economie: Deze subsidie richt zich op het produceren en verwerken van voedsel op een duurzame manier. Er zijn vier dingen waar deze subsidie zich op richt: Duurzame voedselzekerheid, Blue Growth, Innovatieve bio-economie voor de hele wereld en rural renaissance. 
duurzaam ondernemen

Deze subsidies zijn hier kort uitgelegd maar er is nog veel meer informatie beschikbaar over de subsidies die er zijn. Bekijk alle subsidies bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Vóór het aanvragen van subsidies is het altijd belangrijk om goed de algemene voorwaarden door te lezen. Hierdoor weet je zeker of je ook daadwerkelijk aan deze voorwaarden voldoet. Daarnaast moet je goed kijken naar hoe je je voor deze subsidie moet aanmelden en wanneer je dit moet doen. Je kunt ook altijd een gesprek aangaan met de contactpersoon voor deze subsidie. Hij of zij kan jou goed adviseren over de subsidie en je kunt toetsen of jouw bedrijf aansluit bij de bedrijven die al zijn aangesloten bij de subsidie. Let wel op: in deze tijd van corona kunnen de processen anders lopen of zijn uitgesteld. 

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Een reactie

  1. Vincent Rondwijk

    Bedankt voor het delen van deze subsidies voor duurzaam ondernemen. Ik ga de gehele lijst doornemen om te kijken of een vriend van mij hier wellicht ook gebruik van kan maken. Duurzaamheid is voor hem ook een belangrijk onderwerp.

Reacties zijn gesloten.