Wat zijn duurzame materialen?

Wat zijn duurzame materialen?

Duurzame materialen zijn een goede investering als je  het milieu hoog in het vaandel draagt. Mensen willen graag investeren in duurzame producten. Om hier wegwijs in te worden, heb je wel even wat tijd nodig. Want welke materialen zijn nu extra duurzaam, en hoe kan je ze gebruiken in je huishouden of voor je bedrijf? Duurzame materialen zijn de toekomst; als je onderstaande materialen gaat gebruiken dan draag je daar zeker en vast aan bij.

Wat zijn duurzame materialen en hoe gebruik je ze?

Duurzame materialen zijn kortweg materialen die een minder hoge belasting betekenen voor het milieu, waardoor ze beter bijdragen aan de instandhouding van de maatschappij. Wil je hieraan bijdragen dan is het een goed idee om deze duurzaam bouwen materialen en andere oplossingen te gebruiken in je woning of bedrijf. Onderstaand staan 6 materialen die je kan gebruiken.

1. Een groendak

Een van de populairste maatregelen om het milieu te helpen is groendak. Het gaat hierbij niet bepaald om een apart materiaal, maar wel een concept. Groendak is immers een ander woord voor een tuin op het dak van je woning of bedrijfsgebouw. Op die manier gebruik je alle beschikbare ruimte om zoveel mogelijk vegetatie te laten groeien, waar de natuur ongetwijfeld blij mee is.

2. Bamboe

Ook bamboe is een goede optie als je duurzamer wilt bouwen en wonen. Het gaat immers om een grassoort die erg snel groeit en gemakkelijk te ontginnen is. De bamboeplant groeit via de wortels en komt op verschillende plaatsen uit de grond: één plant heeft dus altijd meerdere stammen. Na slechts 5 jaar is de plant klaar voor de oogst, maar daarna groeien de andere stammen gewoon verder.

3. Gerecycleerd staal of metaal

Vervolgens is het misschien een goed idee om hernieuwbare materialen als gerecycleerd staal te gebruiken. Het voordeel van deze keuze is dat de kwaliteit van dit staal of metaal niet onderdoet voor het originele staal. Daarbij gebruik je het zonder problemen nogmaals opnieuw en dat is natuurlijk veel duurzamer. In landen als Nederland wordt steeds vaker gekozen voor gerecycleerd staal!

4. Hennep

Ook hennep is ongetwijfeld één van de meest ecologische materialen die er zijn. Net als bamboe groeit het erg snel en daarbij gebruik je het gemakkelijk voor verschillende doeleinden. Denk maar aan isolatie, aangezien de stof goed isoleert en ook geschikt is voor mensen met ademhalingsproblemen door zijn hypoallergene structuur.

5. Kurk

Kurk is een materiaal dat ontgonnen wordt in het Middellandse Zeegebied en dan vooral in Spanje en Portugal. De voordelen van dit materiaal reiken ver: zo moeten kurkbomen niet gekapt worden aangezien het materiaal er gewoon afgehaald kan worden. Daarbij is kruk goed bestand tegen rot en dus perfect als isolatiemateriaal!

6. Gewoon hout

Ten slotte is er gewoon hout, dat in tegenstelling tot wat veel mensen denken ook relatief duurzaam is. Zeker aangezien het weinig bewerking nodig heeft om als basis voor een vloer of andere constructies te kunnen gebruiken. Daarbij groeien de meeste houtsoorten ook relatief snel weer aan, wat betekent dat het milieu dus minder wordt belast.

Zo heb je al een eerste idee gekregen van de verschillende duurzame materialen. Het helpt zonder meer als ieder zijn aandeel pakt bij verduurzamen van onze wereld. Nieuwe generaties zullen er dankbaar voor zijn!