Impact investing: wat is het doel in Nederland?

Impact investing: wat is het doel in Nederland?

Met impact investing willen organisaties, instanties en bedrijven een investering doen die ecologische, maatschappelijke of sociale voordelen met zich meebrengt. Hierbij richten bedrijven zich dus niet (of minder) op het financiële voordeel maar op wat deze investering kan betekenen voor de maatschappij. Maar waar kan je dan aan denken bij impact investing, waarom is het zo groot geworden en hoe lang doen we dit al in Nederland? We leggen je graag uit waar Nederland op dit moment staat als het gaat om impact investing. 

Wat is impact investing?

Bij een impact investing gaat het er dus om dat je een impact maakt op maatschappelijk niveau. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan bedrijven die een samenwerking aangaan met een non-profit organisatie en investeren in hun werkzaamheden. De meestgebruikte definitie van impact investing luidt: “Investments made with the intention to generate positive, measurable social and environmental impact alongside a financial return (Global Investment Network)”. In deze definitie zie je dus dat het belangrijkste van impact investing is dat er een maatschappelijke impact wordt gemaakt. Later komt vervolgens de financiële impact.

Verschil met Socially Responsible Investing

Behalve Impact Investing is er nog een andere term die te maken heeft met maatschappelijk verantwoord beleggen: Socially Responsible Investing (SRI). SRI heeft te maken met ‘sustainable, socially conscious’. Oftewel: het bewust creëren van een product dat positieve, sociale gevolgen met zich meebrengt. SRI is eigenlijk onderdeel van impact investing. Wanneer je wilt overgaan naar impact investing zal je eerst moeten kijken of je wel een sociaal positief product of dienst hebt. Dit betekent dat je ongewenste beleggingen (bijv. in de seks-, drugs-, kinderarbeid-, alcohol) stop zal moeten zetten. Dan ben je pas ‘socially responsible’. Na deze stap kijken naar organisaties waar jij die impact investing mee zou kunnen doen. 

Voorbeelden


1. Triodos Bank: één van de voorbeelden van de bedrijven die zich richt op maatschappelijk verantwoord ondernemen is natuurlijk de Triodos Bank. Deze bank investeert speciaal in projecten die een positieve impact hebben op milieu, mens en maatschappij. In Nederland ondersteunen ze lokale initiatieven. Eén van deze initiatieven is bijvoorbeeld Stichting Emmaus. Deze Stichting beschikt over een aantal woon-werkgemeenschappen. Hier wordt onderdak gegeven aan dak- en thuislozen. Behalve deze lokale initiatieven ondersteunt de Triodos Bank ook grootschalige projecten als het bijvoorbeeld gaat over energie en gezondheidszorg in derdewereldlanden. Door hier als bank in te investeren maak je echt een ‘impact’.
2. ASN: De ASN Bank staat ook voor duurzaam ondernemen. Ze hebben beleggingsfondsen die ze speciaal inzetten voor bedrijven die voor een positieve impact zorgen. Een voorbeeld is een koffiebar in Amsterdam die op een duurzame manier koffie wil verkopen. Door middel van crowdfunding had de ASN bank geld opgehaald. Hierdoor wordt er binnenkort fairtrade koffie verkocht van Ethiopische koffieboeren.

Impact investing en beleggingsfondsen

Banken investeren dus vaak in maatschappelijke projecten. Denk jij nou ook dat jouw bedrijf kans maakt op zo’n investering? Lees dan eerst goed alle informatie door. Je kunt een afspraak maken met een adviseur. Zo’n adviseur laat je vaak precies zien wat je nodig hebt om zo’n investering aan te vragen waar je vervolgens samen naar toe kunt werken. Naast jouw bedrijf aanmelden, kun jij ook een belegging doen in een duurzame oplossing via de bank. Bij de Triodos Bank heb je bijvoorbeeld duurzame impact fondsen. Je kunt beleggen in een aantal bedrijven die bijdragen aan duurzame oplossingen op het gebied van mens, milieu en maatschappij. 

Er is dus heel veel mogelijk op het gebied van impact investing in zowel Nederland als in het buitenland. Wil je nou graag met impact investing beginnen? Maak dan eerst een afspraak met een adviseur die je kan adviseren over de aanpak. Maak kleine stapjes en zoek alles goed uit. Dan kom je straks niet voor verrassingen te staan en draag je zeker iets bij een mooiere wereld. 

Bronnen: Rijksoverheid, Triodos Bank, ASN Bank