Wat is een bedrijventerrein?

Wat is een bedrijventerrein?

Een bedrijventerrein is een gebied waar commerciële bedrijven zich kunnen vestigen. Dit gebied is vaak langgerekt en ligt langs een spoorweg, waterweg of autosnelweg. Een gebied waar dus niet zo snel woonwijken zullen zijn. In deze blog leggen we je graag meer uit over wat een bedrijventerrein precies is, aan welke faciliteiten een bedrijventerrein moet voldoen en wanneer een bedrijventerrein duurzaam is. Zo weet jij precies of jouw bedrijf geschikt is om zich te gaan vestigen op een (duurzaam) bedrijventerrein. 

Waar moet een bedrijventerrein aan voldoen?

Elk bedrijventerrein heeft een bestemmingsplan. In dit plan staat wat er is besproken met De Gemeente over het bedrijventerrein. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld wat de visie wordt van het bedrijventerrein. Is het bijvoorbeeld gericht op de ICT-branche, de zorgbranche of detailhandel? En waarom is deze plek bij uitstek geschikt voor deze branche? Daarnaast zijn vragen als hoe zit het met de bouwhoogte? En biedt het plan uitbreidingsruimte, belangrijk. Enkele vragen die je als ondernemer kunt stellen aan de uitvoerder zijn:

– Mogen individuele kantoren of bedrijven zich op het bedrijventerreinen vestigen?
– Hoe zit het met de milieuvoorschriften?
– Zijn er vrachtwagenparkeerplaatsen aanwezig?
– Zijn bedrijfswoningen toegestaan?
– Ligt of komt er een woonwijk vlakbij het bedrijventerrein?
Meer vragen die je kunt stellen, staan op de checklist van de KVK.

Wat is een duurzaam bedrijventerrein?

Een duurzaam bedrijventerrein is een terrein waar commerciële bedrijven zijn gevestigd en rekening is gehouden met allerlei duurzame maatregelen. Je kunt hierbij denken aan energiebesparingsverplichtingen. Door het Klimaatakkoord ben je als bedrijf verplicht om bij te dragen aan een duurzaam Nederland. Verbruik jij meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit en/of 25.000 m3 aan aardgas, dan ben je verplicht om je aan energiebesparende maatregelen te houden. Welke maatregelen kunnen dit zijn:

  • Aanleggen van een warmtepomp;
  • Zonnepanelen;
  • Verlichting;
  • En nog veel meer!

Waarom als bedrijf duurzaam ondernemen?

zonnepanelen

Milieuvoorschriften

Een belangrijke Wet voor bedrijven is de Wet Milieubeheer. Hier moet elk bedrijf zich aan houden. De eisen in deze wet gaan over afvalstoffen, energie, lucht en bodem. 

Dus.. een bedrijventerrein is een terrein met bedrijven. Je kunt je hier vestigen wanneer je voldoet aan de voorwaarden van het bestemmingsplan. Je past in de visie van het bedrijventerrein en kan een toevoeging bieden aan het bedrijventerrein.