Wat is de CO2 prestatieladder en hoe werkt hij?

Wat is de CO2 prestatieladder en hoe werkt hij?

Elk bedrijf heeft er baat bij om zijn CO2 uitstoot de minimaliseren en bepaalde tools kunnen daarbij helpen. Naast natuurlijk de juiste maatregelen om effectief minder CO2 te produceren, bestaat er ook zoiets als de CO2 prestatieladder. Wil je als onderneming of organisatie meer weten over deze ladder, wat hij betekent en wat het is? Lees verder voor meer info en advies.

Wat zijn de CO2 prestatieladder en het CO2 certificaat?

De CO2 prestatieladder is kortweg een soort van tool om meer inzicht te hebben in de reductie van CO2 binnen een organisatie of bedrijf. Ondernemingen krijgen de kans om een certificaat te krijgen op basis van hoe CO2-vriendelijk ze zijn. De overheid wil immers graag zoveel mogelijk informatie over wat bedrijven en organisaties doen om hun CO2-uitstoot te verminderen. Op basis daarvan is het gemakkelijker om te bepalen met wie een samenwerking kan worden aangegaan.

Organisaties en bedrijven die zich op één van de verschillende niveaus van deze ladder laten certificeren, hebben een bepaalde naam gemaakt als duurzaam bedrijf. Hoe hoger dat niveau, hoe duurzamer de onderneming is en hoe meer voordelen eraan verbonden zijn!

De 5 niveaus van de CO2 prestatieladder

  • Niveau 5

Op dit niveau heeft de organisatie haar energiestromen op een duidelijke manier bepaald en zijn er potentiële plannen voor het besparen van energie. Intern worden er gesprekken gevoerd over het beleid met betrekking tot energiebesparing en duurzame energie. Ook is de onderneming op de hoogte van de globale initiatieven voor CO2 reductie!

  • Niveau 4

In dit geval is er sprake van een kwalitatieve doelstelling voor het besparen van energie én het integreren van duurzame energie. Ook worden er op structureel niveau plannen gemaakt om ten minste passief deel te nemen aan een initiatief dat bijdraagt aan de reductie van CO2.

  • Niveau 3

Op niveau 3 beschikt de onderneming over een CO2 emissie-inventaris, dat volgens de ISO standaarden opgesteld is. Ook zijn er specifieke doelstellingen voor de eigen uitstoot van de onderneming. Er wordt zowel intern als extern gecommuniceerd over de CO2 voetafdruk en de organisatie neemt actief deel aan minstens één initiatief op het vlak van CO2!

  • Niveau 2

Op niveau 2 zijn er al minstens 2 analyses uitgevoerd, die zullen bijdragen aan de vermindering van CO2. Ook is er een dialoog aangegaan met de overheid en maatschappelijke instituties, waarbij de organisatie kan aantonen dat ze initiatief neemt op het gebied van CO2-reductie.

  • Niveau 1

Ten slotte is er niveau 1, waarbij het bedrijf over een CO emissie-inventaris van de belangrijkste leverancier beschikt. De doelstellingen van niveau 3 en 4 worden waarheid gemaakt en het bedrijf kan dat ook aantonen. Daarbij geeft de onderneming openbaar aan deel te nemen aan een CO-reductieprogramma om zo bij de dragen aan de globale vermindering van CO2!

De CO2 prestatieladder opent de deur naar duurzaam ondernemen

Dankzij de CO2 ladder is het voor veel bedrijven een stuk gemakkelijker om de juiste beslissingen te maken op het vlak van duurzaamheid. Ook biedt de ladder een houvast en zelfs een motivatie om het beter te doen – en dat zorgt er nu al voor dat de CO2 uitstoot op grote schaal drastisch lager wordt!