Wat houdt ‘groener ondernemen’ in?

Wat houdt ‘groener ondernemen’ in?

Groen ondernemen houdt in dat je rekening houdt met mens, dier en milieu in jouw bedrijf. Woorden die hiermee te maken hebben, zijn: duurzaam ondernemen of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het groene ondernemen gaat dus over de impact die de economische activiteiten die jij of jouw bedrijf onderneemt, hebben op de mens (people) en op de maatschappij (milieu). Misschien heb je als ondernemer niet zoveel te maken met het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar het kan zijn dat dit slechts in je hoofd zit. In de praktijk kun je altijd iets doen om tegemoet te komen aan goede arbeidsomstandigheden en het naleven van de milieuregels. Hoewel je bedrijf misschien niet altijd direct te maken heeft met mens, milieu en maatschappij kan het wel goed zijn om een statement te maken. Dat laat in ieder geval zien dat je hebt nagedacht over de manier waarop je bedrijf groen kan worden. 

Hoe start je als bedrijf met groen ondernemen?

Je kunt op verschillende manieren groen zijn in jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer, het eten & drinken op het kantoor en de bedrijfsprocessen. Daarnaast moet jouw kantoorpand beschikken over elektriciteit en moeten er een aantal voorzieningen zijn die je moet aanbieden als werkgever. We vertellen je graag wat jij kunt doen om jouw bedrijf zo groen mogelijk te maken.

Duurzaam vervoer

Rijden werknemers in auto’s van de zaak? Of heb je busjes met jouw logo erop? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor elektrische voertuigen. Elektrische auto’s zijn gezonder voor de CO2 uitstoot. Naast de gezonde voordelen voor het milieu bespaar je ook brandstofkosten met een elektrische auto. Er zijn honderden oplaadpunten aanwezig in Nederland dus het opladen van de auto moet ook geen probleem zijn. Moeten jouw werknemers naar klanten? Dan straalt de elektrische auto een goed gevoel uit. Je geeft om het milieu. Het gebruik van de elektrische auto valt waarschijnlijk gelijk op bij organisaties die dit belangrijk vinden. Zo sleep je klanten binnen die je misschien niet had verwacht voordat je gebruik maakte van de elektrische auto. Kortom, het is een goede investering zowel voor je portemonnee als voor de wereld.  

elektrisch rijden

Voeding

Beschikt jouw organisatie over een bedrijfsrestaurant? Of biedt je weleens lunches aan? Dan kun je het eten van gezond voedsel stimuleren en op deze manier laten zien dat je investeert in een ‘groene onderneming’. Vervang de vette snacks door gezonde broodjes en geef korting op gezonde snacks. Laat zo zien dat je geeft om gezond eten en dit wilt stimuleren onder je werknemers. Heb je geen bedrijfsrestaurant maar biedt je zo nu en dan een lunch aan? Doe dan iets gezonds; dat is altijd goed. Misschien houdt niet iedereen van de gezonde lunch maar ze zullen het vast wel waarderen. Wanneer je standaard op vrijdag snacks haalt bij de snackbar, kunnen er ook werknemers zijn die dit helemaal niks vinden. Ze durven het misschien niet goed te uiten maar dit kan wel een negatief punt zijn. Met een gezonde lunch doe je het dus altijd goed op de werkvloer. 

Elektriciteit en andere voorzieningen

Heb je een eigen bedrijfspand? Dan zal je ook zelf de stroomvoorziening moeten regelen. Kies in dit geval voor groene stroom. Wanneer je kiest voor groene stroom betekent dit dat je kiest voor 100% windenergie. Deze energie raakt nooit op en er wordt geen CO2 geproduceerd. Dit is dus veel beter voor het milieu. Naast groene stroom kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te laten bevestigen op het dak van jouw pand. Deze zonnepanelen beperken de CO2 uitstoot, zorgen voor lagere energiekosten en het pand wordt meer waard. Alleen maar voordelen dus. Het is even een investering, maar daar krijg je veel voor terug. 

Milieuregels

Als vierde is het belangrijk om als ondernemer goed de milieuregels na te leven. Zorg bijvoorbeeld dat je meedoet aan het afval scheiden en bepak zo min mogelijk materiaal met plastic. Je beperkt hierdoor de negatieve gevolgen voor het milieu en je laat zien dat je het belangrijk vindt om de milieuregels na te volgen. Het is daarnaast ook belangrijk om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Wees een vriendelijke baas en geef je werknemers wat ze nodig hebben om hun werk op een milieuvriendelijke en eenvoudige manier te kunnen doen. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld het verzorgen van koffie & thee, een plek om te kunnen werken, voldoende zuurstof en de mogelijkheid tot pauzes. 

Bedrijfsprocessen

Elke organisatie maakt gebruik van bedrijfsprocessen. Heb je bijvoorbeeld een winkel in de interieurbranche? Kijk dan ook verder dan je neus lang is. Zorg ervoor dat de milieuprincipes die je hebt toegepast in je eigen pand ook gelden tijdens het hele bedrijfsproces. Laat je vloerkleed dus niet produceren in een ontwikkelingsland met erbarmelijke omstandigheden en zorg ervoor dat het product zo min mogelijk is verpakt met materiaal dat slecht is voor het milieu. Kortom, ‘groener ondernemen’ heeft invloed op elk bedrijf. Schrijf op hoe al jouw bedrijfsprocessen eruitzien en wat voor invloed deze processen op het milieu hebben. Je kunt vervolgens met een deskundige of zelf bekijken waar je kunt verbeteren op het gebied van groener ondernemen.