Waarom duurzaam bouwen uiteindelijk voordelig is

Waarom duurzaam bouwen uiteindelijk voordelig is

Duurzame bouwmaterialen kunnen ervoor zorgen dat jouw huis steen voor steen op een milieuvriendelijke wijze gebouwd wordt. Het kiezen van duurzame materialen zou iets moeten zijn dat iedereen zou moeten doen die een huis bouwt of verbouwt.

Belangrijk voor onze ecologische toekomst

Deze manier van bouwen is inderdaad duurder dan de meeste traditionele bouwmethoden. Maar deze duurzame architectuur is wel erg belangrijk voor onze ecologische toekomst. En het brengt ook veel voordelen met zich mee. Want door duurzame materialen en ontwerpen te gebruiken, kun je immers:

  • Huizen creëren die gebouwd zijn om lang mee te gaan
  • Door een verbeterde isolatie de energie-efficiëntie optimaliseren
  • Een verminderde vervuiling tijdens de productie mogelijk maken
  • De dagelijkse blootstelling aan chemicaliën reduceren en de indoor luchtkwaliteit verbeteren
  • De gebruikte materialen recyclen wanneer de structuur gesloopt of gerenoveerd wordt

Voor een gezonde gemeenschap en natuurlijke omgeving

Jazeker, het groen en duurzaam bouwen zorgt ervoor dat het welzijn van hun bewoners prettig verbeterd wordt. Plus dat er daarnaast een gezonde gemeenschap en natuurlijke omgeving ondersteund wordt. Alle groen gebouwde huizen verlagen bovendien de dagelijkse kosten jaar-op-jaar. Het biedt in de meeste gevallen bijna 20 procent lagere onderhoudskosten dan de standaard woningen.

Wat maakt een materiaal duurzaam

Laten we hieronder eens verder kijken naar wat een materiaal duurzaam maakt. En waarom het gebruik van duurzame bouwmaterialen zowel economisch als ecologisch zinvol is. 

Levensduur materialen

Je wilt uiteraard iets bouwen dat lang meegaat. Het is daarom bij het kiezen van de bouwmaterialen noodzakelijk om rekening met de levensduur van een materiaal te houden. Plus uiteraard de oorsprong ervan en hoe het gerecycled of verwijderd kan worden.

Met betrekking tot bijvoorbeeld FSC hardhouten materialen, voor terrasplanken of gevelbekleding, kan de duurzaamheid en milieuvriendelijke eigenschappen van een product simpel beoordeeld worden. Dit in tegenstelling tot composieten of kunststoffen. Deze beoordeling is de beste manier om duurzaamheid te garanderen en is ook een veel duurzamere optie.

Duurzaam ontwerpen

Duurzaam ontwerpen is tegenwoordig de essentie van het modern architectonisch design. Alle systemen en methoden die onze gezondheid, ons welzijn of onze veiligheid kunnen verbeteren, zijn onderdeel van deze missie.

Energiebesparing en methoden om de levenscyclus van een constructie te verbeteren zijn allebei belangrijke doelen voor moderne architecten. Het verlagen van de totale levenscycluskosten van een gebouw of constructie is zelfs een essentieel onderdeel van een bouwplan.

Een duurzaam ontworpen houten gevelbeplating systeem helpt aangenaam mee bij het bereiken van al deze doelen. En de duurzaam ontworpen deurluifels zijn niet alleen prachtig, maar de functionaliteit van een deurluifel zorgt als regenscherm perfect voor de bescherming van de kozijnen eronder.

Een gezond en duurzaam huis

Het langetermijneffect op jouw gezondheid is een zeer belangrijke factor die, bij het overwegen van de bouwmaterialen van jouw woning, vaak over het hoofd wordt gezien. Deze duurzame bouwmaterialen zijn immers vrij van giftige chemische stoffen. Dit terwijl de niet-duurzame materialen vaak schadelijke gifstoffen zoals VOS (vluchtige organische stoffen) en kankerverwekkende stoffen uit kunnen stoten.

Uiteindelijk is het zo dat duurzaamheid een noodzakelijk onderdeel van ons moderne leven is geworden. Het is nu, meer dan ooit, belangrijk om over de impact van onze acties op de planeet na te denken. Dit zowel als individueel als gehele gemeenschap. En dat geldt dus ook voor duurzaam wonen.