In de afgelopen jaren heeft er een verandering plaatsgevonden in de kledingindustrie. Van fast fashion zijn modemerken steeds meer richting de fair fashion gegaan. Het is tegenwoordig niet meer alleen belangrijk dat het kledingstuk mooi is, maar ook dat het geproduceerd is op een eerlijke manier. Maar hoe weet jij nou welke kleding je kunt kopen? En waar moet je naar kijken en waar naar vragen wanneer je zeker wilt weten dat jij duurzame kleding in huis haalt?
Waar let jij op bij het kopen van kleding?
-
Made in …
Bijna in elk kledingstuk vind je een label met de herkomst van het product. Op veruit de meeste kledingstukken staat ‘Made in China’, maar je vindt vaak ook labels terug met ‘Made in India’, ‘Made in Myanmar’, ‘Made in Bangladesh’ of in andere landen. Schone Kleren Campagne (SKC) heeft bij elk land de arbeidsomstandigheden op een rijtje gezet. Voordat je een kledingstuk koopt, kun je hier kijken om de arbeidsomstandigheden te zien. Vervolgens kun je zelf een keuze maken of je het kledingstuk koopt ja of nee. De arbeidsomstandigheden verschillen namelijk ook per fabriek. Je kunt eventueel ook aan de verkoper vragen of hij of zij iets kan vertellen over de arbeidsomstandigheden.
-
Keurmerken
Naast het ‘Made in’ label kun je ook letten op keurmerken. Eerlijke kleding kun je bijvoorbeeld herkennen aan verschillende Fairtrade keurmerken. Je hebt het Fairtrade keurmerk van Max Havelaar, Biokreis, Europees Ecolabel, Cotton Made in Africa, Fair for Life en nog veel meer. Al deze keurmerken geven aan dat er rekening gehouden is met mens, dier en milieu. Mocht je vragen hebben over het label kun je dit direct opzoeken of vragen aan de verkoper.
-
Gerecycled of Tweedehands
Als derde kun je zelf nagaan of je nieuwe kleding koopt of tweedehands kleding. Tweedehands kleding is natuurlijk duurzamer en vaak minstens zo mooi. Wat is er mooier dan kleding een tweede leven geven? In elke stad zit wel een tweedehands kleding winkel. Neem daar eens een kijkje en breng zelf ook de kleding mee die je niet meer aantrekt. Zo geef je jouw kleding ook een tweede huis. Naast Tweedehands kleding kun je ook gaan voor gerecyclede kleding. Bij Bever vind je bijvoorbeeld een gerecyclede collectie. Een collectie sportitems gemaakt van gerecyclede materialen.
-
Materiaal
Als laatste is het slim om tijdens je zoektocht naar duurzame kleding rekening te houden met het materiaal van de kleding. Hier zie je bijvoorbeeld hoe duurzaam stoffen zijn. Zijde is de minst duurzame stof en Lyocell / Tencel is de meest duurzame stof. Tencel is ook een zachte stof en gemaakt van houtsnippers. Dit is een natuurvezel en daarmee duurzaam.
Kortom, bij het kopen van kleding kun je rekening houden met het ‘Made in’ labeltje, het keurmerk, de vraag of een product gerecycled of tweedehands is en met het materiaal van een product. Succes!