Verbouw je tuin met duurzaam hout voor je vlonder of schutting

Verbouw je tuin met duurzaam hout voor je vlonder of schutting

Als je op zoek gaat naar een nieuwe schutting of vlonder, wordt er veel gegooid met de term duurzaamheid. Maar waarom zou je voor duurzaam hout kiezen, en wat is duurzaam hout überhaupt? Wij leggen je graag uit hoe dit precies zit en waarom je beter voor duurzaam hout zou moeten gaan. 

Wat wordt er bedoeld met duurzaam hout? 

Hout is uiteraard een natuurlijk product, maar dat iets een natuurlijk product is, betekent niet automatisch dat het ook een milieuvriendelijk product is, of dat het op een milieuvriendelijke manier vergaard wordt. Bijna iedereen weet dat er jaarlijks enorme stukken bos gekapt worden en dat dit voor veel problemen zorgt bij het voortbestaan van verschillende planten- en dierensoorten. 

Gelukkig wordt er tegenwoordig veel meer gebruik gemaakt (en is er enorm veel aanbod) van duurzaam hout. Dit houdt in dat het desbetreffende hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Hiermee wordt bedoeld dat de leefomgeving van planten- en dierensoorten behouden wordt en dat er voor elke gekapte boom, ook weer een nieuwe boom geplant wordt. 

Hoe weet ik of hout duurzaam is? 

Hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen heeft een FSC-certificaat. Dit wordt vaak aangegeven in de productomschrijving van een houten product. Je kunt de verkoper er ook altijd naar vragen, wanneer je dit niet terug ziet in de productomschrijving. 

Welk hout is het meest duurzaam, en welke juist niet?

Wanneer je een nieuwe houten vlonder of houten schutting gaat uitzoeken, zijn er tientallen verschillende houtsoorten waar je uit kunt kiezen. De ene houtsoort is duurzamer dan de andere houtsoort. Dit kunnen we onderverdelen in vijf klassen, waarbij klasse 1 zeer duurzaam is en klasse 5 als niet duurzaam wordt beschouwd. Wil je weten of jouw houtsoort duurzaam is? Bekijk dan de volgende pagina, waar je antwoord krijgt op de vraag: is mijn hout duurzaam

Zijn er ook andere duurzame opties voor mijn vlonder of schutting? 

Wanneer er wordt gesproken over de duurzaamheid van hout, wordt er niet alleen bedoeld dat het hout afkomstig moet zijn uit duurzaam beheerde bossen, maar wordt er ook gekeken naar hoe lang het hout meegaat. Hoe langer hout meegaat, hoe duurzamer het is. Dit zul je ook terugzien in het gelinkte artikel uit de vorige alinea. Er is echter nog een materiaal dat zeer geschikt is voor jouw nieuwe vlonder of schutting én ook nog eens zeer duurzaam is: composiet. Composiet is een mix van kunststofvezels, houtvezels en een UV-protector. Composiet is een zeer duurzaam materiaal. Niet alleen is de productie van composiet vrij duurzaam, ook gaat het materiaal zeer lang mee. Daarnaast hebben composiet vlonderplanken of composiet schuttingen nog enkele voordelen. Zo zijn ze onderhoudsarm, zijn ze zeer goed bestand tegen splijten en rotten en door de UV-protector zijn composiet schuttingen en vlonderplanken ook nog eens goed bestand tegen de zon, wat inhoudt dat ze niet verkleuren. 

Er zijn dus genoeg duurzame opties voor jouw nieuwe schutting of vlonder. Help jij ook mee aan een meer duurzame toekomst?