Ruim zeven jaar geleden is het dat Rana Plaza in Bangladesh instortte. 1.134 mensen kwamen om het leven en er waren meer dan 2.000 gewonden. Voor veel mensen was dit de druppel van de slechte arbeidsomstandigheden in de textielfabrieken. Dit nooit meer. Sindsdien is er een verandering ontstaan. Van fast naar fair fashion. Fair fashion met kleding goed voor mens, dier en milieu en met eerlijke arbeidsomstandigheden. We vertellen je graag welke veranderingen er al hebben plaatsgevonden en welke er nog plaats gaan vinden.
Van fast naar slow fashion
Veranderingen fashionindustrie
Het Bangladesh Veiligheidsakkoord
Na de ramp in 2013 werd er een akkoord gesloten tussen grote modemerken. Dit akkoord zou zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden in Bangladesh voor ruim 1600 fabrieken (ongeveer eenderde van alle fabrieken in Bangladesh). Het Veiligheidsakkoord heeft gezorgd voor inspecties bij fabrieken, trainingen over veiligheid en verbeteringen. Hierdoor zijn er veel betere arbeidsomstandigheden in Bangladesh gecreëerd. In 2018 liep het veiligheidsakkoord af en begon het voorlopige Transition Accord. De transparantie wordt verbeterd over de arbeidsprocessen, de arbeidsomstandigheden en werknemers hebben het recht om te weigeren naar werk te gaan wanneer ze zich onveilig voelen.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Veel bedrijven hebben het roer omgegooid en zijn maatschappelijk verantwoord gaan ondernemen. Veel bedrijven sloten zich aan bij het Convenant Duurzame Kleding en Textiel. Helaas blijkt uit een analyse van de Schone Kleren Campagne en SOMO dat veel bedrijven geen specifieke problemen aanpakken. De helft van de bedrijven schrijft niet over de problemen die spelen in de fabrieken waar ze mee werken. Op 17 juni kwam er gelukkig positief nieuws aan het licht. Een aantal partijen uit de Tweede Kamer roepen op om een minimale grens in te stellen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit betekent dat er aan een bepaalde grens moet worden voldaan, wil het merk nog aangesloten blijven bij het Convenant Duurzame Kleding.
Voorbeelden van duurzame fashion bedrijven
Er is veel meer te zeggen over hoe duurzaamheid de fashionindustrie heeft bepaald en nog gaat bepalen. En er lopen veel dingen nog niet goed, maar er is ook al veel bereikt. Daar mogen we trots op zijn. Hier enkele voorbeelden van fashion merken die zich volledig richten op het maken van duurzame fashion:
- Project CeCe: Project CeCe is een webshop waar je duurzame kleding kunt vinden van meer dan 150 merken. Veel kleding is fairtrade, lokaal gemaakt, veganistisch en steunt de lokale bevolking. Je kunt selecteren wat jij het belangrijkste vindt en een duurzaam kledingstuk kopen dat bij jou past.
- DaJia Bamboekleding: Eerlijke en duurzame kleding van bamboe. De kleding is authentiek, draagt bij aan de klimaatregulatie en is productiever dan katoen. Er is dus minder land voor nodig.
- Kledingbibliotheek: Minder kleding kopen maar toch kleding een tweede leven geven? Dit doe je bij de Kledingbibliotheek. Er zitten Kledingbibliotheken in het hele jaar, zoals bijvoorbeeld Lena Library. Voor weinig geld leen je de leukste kleding. Je bent minder geld kwijt en er hoeft op deze manier minder kleding gemaakt te worden. Een goede manier om bewust bezig te zijn met het kopen van kleding.
Volgende week lees je in de blog hoe jij kunt helpen om jouw kledingkast duurzamer te maken. Wat moet je doen en hoe ga je dit doen?
Bronnen:
OneWorld
De Correspondent
NOS