Subsidies voor ondernemers

Subsidies voor ondernemers

Ben jij een ondernemer en wil jij graag verduurzamen? Of ben jij recentelijk een onderneming begonnen en zoek jij subsidies? Dan zit jij hier goed, want in dit artikel gaan wij dieper in op subsidies voor ondernemers

Het ondernemersleven zorgt er immers voor dat onze economie draaiende wordt gehouden en verduurzaming kan positieve effecten op de lange termijn bewerkstelligen. Daarom zijn er tegenwoordig ook zeer veel subsidies voor ondernemers. In dit artikel richten wij onze op duurzame subsidies.

Subsidies voor startende ondernemers

Ben jij een startende ondernemer? Dan komt er natuurlijk veel op je af. Je moet namelijk veel verschillende zaken regelen. Niet alleen met betrekking tot je bedrijf, maar ook verscheidene administratieve zaken. Als startende ondernemer kun je recht hebben op subsidie en je moet niet vergeten hier gebruik van te maken! De overheid vindt het namelijk belangrijk om startende ondernemers te stimuleren om duurzaam te ondernemen.

Als starende ondernemer kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de startersaftrek. Het is mogelijk om een extra bedrag van je winst af te trekken. Dit geld kun je dan bijvoorbeeld besteden aan duurzame activiteiten binnen je onderneming. Het voordeel van deze subsidie is dat er nauwelijks voorwaarden aan zijn verbonden. Ook zijn er verschillende investeringsfondsen waar starende ondernemers een beroep op kunnen doen. Voor meer informatie verwijzen wij je graag door naar de overheidspagina, maar ook op de KVK vind je meer informatie. Tijdens je inschrijving kun jij je natuurlijk ook laten inlichten door een medewerker.

Subsidies voor alle ondernemer (MKB subsidies)

Als reguliere ondernemer kun je ook profiteren van een subsidie regeling. Er zijn vier belangrijke duurzame subsidies.

  • Allereerst heb je de Energie-investeringsaftrek. Dit heeft betrekking op investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie. Het gaat niet om een directe subsidie, maar je kunt dergelijke kosten dan van je winst aftrekken. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. De investering moet bijvoorbeeld op de energielijst staan.
  • Dan heb je ook nog de Subsidie Duurzame Inzetbaarheid. Momenteel kun je geen gebruik meer maken van deze subsidie, maar in de toekomst mogelijk wel. Het heeft betrekking op langdurige projecten waarbij medewerkers langdurig aan het werk worden gehouden. Dan heb je ook nog de Milieu-investeringsaftrek.
  • Als je gaat investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen hoef je dan minder winstbelasting te betalen, omdat je extra kosten mag aftrekken van de winst.
  • Dan heb je ook nog de Subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie. Dit heeft betrekking op grootschalige projecten waarbij energiebesparing en/of duurzame energie hoog in het vaandel staan. Dit is onderdeel van een grotere goed, de energietransitie van bedrijven.

Samengevat

In dit artikel zijn wij dieper ingegaan op de verschillende subsidies alwaar je als bedrijf aanspraak op kunt maken. Vaak geldt wel dat aan alle subsidies voorwaarden en regeltjes zijn gebonden. Het helpt je als ondernemer uiteindelijk wel.