Plastic verminderen: tips voor bedrijven

Plastic verminderen: tips voor bedrijven

Duurzaamheid is troef tegenwoordig en dat valt niet alleen te merken op kleine schaal. Ook bedrijven doen er goed aan naar tips te zoeken om een milieuvriendelijk bedrijf te worden,  zowel voor hun eigen portemonnee als voor het milieu. Een van de grootste bedreigingen voor bedrijven die duurzamer willen werken, is plastic. Deze kunststof kan een serieuze belasting betekenen voor het milieu en daarom is het slim om op zoek te gaan naar manieren om de hoeveelheid plastic die je gebruikt in je onderneming, te verminderen.

Hoe plastic verminderen? Enkele handige tips

Plastic valt tegenwoordig niet meer weg te denken uit de maatschappij, en al zeker niet als het gaat kom bedrijven en organisaties. Plastic is een materiaal dat in zowat alles zit: van verpakkingen voor producten tot mappen en meer. Toch bestaan er enkele goede manieren om de hoeveelheid plastic die je gebruikt en verwerkt, lager te houden:

1. Breng de bronnen van je plastic afval in kaart

Je kan een probleem pas oplossen als je beseft dat er één is, en dat betekent dat je dus duidelijk moet weten op welke plaatsen in je onderneming plastic afval voorkomt. Zoek daarna eventueel alternatieven als dat mogelijk is, en voor je het weet is de hoeveelheid plastic in je onderneming een stuk lager.

2. Analyseer je verpakkingen

Een van de beste manieren om plastic te verminderen in je onderneming, is door een diagnose te maken van de verpakkingen die je gebruikt of maakt. Zo’n analyse duurt niet langer dan een halve dag, maar schept wel veel duidelijkheid over de grootste bronnen van plastic. Een audit als analysemoment maakt het mogelijk om je verpakkingen duurzamer te maken in korte tijd.

3. Communicatie met leveranciers

Duurzaamheid, dat is iets waar we allemaal samen aan werken. Het spreekt dus voor zich dat je in samenspraak met je leveranciers of klanten op zoek gaat naar manieren om de productie van plastic te minimaliseren. Vraag bijvoorbeeld aan leveranciers voor alternatieven, zoals afbreekbaar plastic uit producten als zetmeel. Als dat niet mogelijk is, vermijdt dan toch ten minste plasticsoorten als PVC, polystyreen en polycarbonaat.

4. Het zit ‘m in de kleine aanpassingen

Als je dan toch bezig bent met je eigen verpakkingen, dan loont het misschien de moeite om de waarde van kleine aanpassingen in te zien. Als je dagelijks plastic verpakkingen gebruikt, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een iets dunnere folie, of karton in plaats van plastic. Alle kleintjes helpen!

5. Sorteren in de boodschap

Ten slotte is sorteren een van de beste manieren om het gebruik van je plastic in je onderneming te verminderen. En dat kan op verschillende manieren. Wat dacht je van een sorteereiland in plaats van gewone plastic vuilnisbakken, of prullenmanden voor het scheiden en opslaan van papier, karton en PMD? Ook kan je je werknemers sensibiliseren om minder plastic te gebruiken, bijvoorbeeld door minder drank in flesjes of maaltijden in plastic verpakkingen te consumeren.

Plastic verminderen, voor een betere toekomst

Hoe minder plastic je als bedrijf gebruikt, hoe beter voor het milieu. Je plastic afval verminderen is een koud kunstje als je bovenstaande tips gebruikt, maar er zijn natuurlijk nog veel andere manieren. Blijf zoek naar maatregelen die je kunt treffen om plastic te verminderen: de natuur is je er dankbaar voor!