Nóg duurzamer rijden op eigen opgewerkte energie!

Nóg duurzamer rijden op eigen opgewerkte energie!

Elektrisch rijden staat nog in de kinderschoenen en is volop in ontwikkeling. Door recente ontwikkelingen is het vanaf heden mogelijk om nóg een extra steentje bij te dragen aan de verduurzaming. Door nieuwe technieken is het nu namelijk mogelijk om gratis te rijden op zelfopgewekte energie.

Rijden op zonne-energie

Momenteel werkt elektrisch rijden door het voertuig op te laden met een elektrische laadpaal. De elektriciteit komt veelal uit biomassa of van stroom uit een kolencentrale. Dit is natuurlijk een duurzame oplossing ten opzichte van het rijden op benzine of diesel. Echter door de steeds meer geavanceerdere techniek omtrent laadpalen is het nu ook mogelijk om direct op zonne-energie te gaan rijden. Je kunt dus met zonnepanelen zelf je eigen energie opwekken en dat vervolgens gebruiken om je elektrische auto te laten rijden, dubbel duurzaam dus!

Ook nog een goedkopere energierekening!

Buiten het feit dat het nog duurzamer is voor het milieu, biedt het financieel gezien ook nog eens een interessant voordeel.  Gemiddeld gezien verbruikt een elektrische auto even veel energie als de rest van alle gebruikte energie van een huishouden, een gemiddelde verdubbeling van de energierekening dus. Alle kosten van de elektriciteit voor een elektrische auto komen namelijk op de energierekening. Omdat deze stroom met zonnepanelen nu zelf wordt opgewerkt betekent dit, dat elke opgewekte kWh wegvalt van de energierekening. Dit resulteert dus in een fors goedkopere energierekening én zorgt dit er tevens voor dat de investering in de zonnepanelen ook nog eens veel sneller is terugverdiend. Het is bijvoorbeeld met achttien zonnepanelen al mogelijk om jaarlijks genoeg elektriciteit op te wekken om maar liefst 20.000 kilometer te rijden!
Na het terugverdienen van de investering van de zonnepanelen zou je dus 20.000 kilometer gratis kunnen rijden. Deze 20.000 kilometer is ook nog een volledig duurzaam, waarbij er geen broeikassen worden uitgestoten.

Elektrische auto als energieleverancier

Het is algemeen bekend dat duurzame energie alleen werkt als er ook daadwerkelijk een duurzame energiebron beschikbaar is. Als er geen zon schijnt of geen wind waait kan er natuurlijk geen duurzame energie opgewekt worden. In de toekomst zal dit probleem verholpen worden door elektrische auto’s zelf. De bedoeling is dat elektrische auto’s gaan fungeren als opslag. Het wordt in de toekomst zelfs mogelijk om via de auto energie terug te leveren aan de woning, of zelfs aan de energie leverancier! Hierdoor wordt er nog duurzamer met energie omgegaan en kunnen deze auto’s het gebruik van duurzame energie nog verder verbeteren.