Wonen op een industrieterrein ofwel bedrijventerrein. Omringd door commerciële gebouwen. Vrachtwagens die af en aan rijden. Dat is een nachtmerrie, of niet soms? Maar met de huidige huizenmarkt is het voor starters misschien wel dé uitkomst om te wonnen op bedrijventerreinen in Nederland. Wonen in een loods is tegenwoordig zelfs heel hip. Maar is een bedrijventerrein dé plek voor de huizen van de toekomst? En mag je wonen op zo’n industrieterrein? Wat zijn de voordelen van wonen in een bedrijfspand? We leggen je in deze blog graag meer uit over het woonbeleid van een bedrijventerrein.
Wat is een bedrijventerrein?
Allereerst is het handig om een beter beeld te krijgen van een bedrijventerrein. Een bedrijventerrein, ook wel industrieterrein genoemd, is een terrein waar commerciële bedrijven zich kunnen vestigen. Dit gebied ligt vaak langs een spoorweg of waterweg zodat zo min mogelijk mensen geluidsoverlast hebben. Een bedrijventerrein is daarnaast vaak langgerekt zodat grote bedrijven zich daar kunnen vestigen en er genoeg ruimte is voor een loods en een opslag.
> Wat is een bedrijventerrein?
Mag je wonen op een bedrijventerrein?
Op verschillende plekken staan woonhuizen op een bedrijventerrein. Daar mag het dus wel. Op veel plekken is het echter niet mogelijk om te wonen op een industrieterrein. De gemeente heeft daar andere plannen met het gebied waar jij zou willen wonen. Wanneer je wilt wonen op een bedrijventerrein is het dus handig om contact op te nemen met de Gemeente en het plan voor de buurt te bekijken.
Waarom wonen op een bedrijventerrein?
Veel mensen vinden het helemaal niks, wonen op een bedrijventerrein. Je moet vaak ver lopen naar een winkelgebied en een supermarkt. Er is niet veel groen en er zijn geen speeltuinen, basisscholen of andere voorzieningen voor kinderen dichtbij. Een probleem waar veel bedrijven mee zitten is dat omwonenden last kunnen hebben van het lawaai en de geur. Bedrijven kunnen ‘s nachts bijvoorbeeld bezig zijn met het maken van etenswaren. Dit kan geuroverlast veroorzaken. Maar waarom zou je er dan wel willen wonen? Er zijn ook voordelen van wonen in een bedrijfspand op een industrieterrein. Zoals:
● Lekker rustig
Wanneer je houdt van rust en stilte is een bedrijventerrein een goede plek. Je denkt nu waarschijnlijk: ‘Heb je dan niet heel veel last van vrachtwagens?’. Ja, er komen vrachtwagens voorbij. Maar daar kun je je huis op aanpassen. Plaats bijvoorbeeld weinig ramen aan de voorkant. Verder zijn er bijna geen mensen op straat en is het na werktijd stil op het bedrijventerrein. Je hebt dus een heerlijke, rustige avond. Maar inderdaad, je moet tegen het lawaai van de vrachtwagens kunnen.
● Ruimte voor opslag
Het voordeel aan wonen op een bedrijventerrein is dat er ruimte is voor een eigen opslag of loods. De loods valt niet op in een bedrijvengebied en zal daardoor eerder worden toegelaten. Wanneer je zelf dus een opslag of loods nodig hebt, is een bedrijventerrein perfect.
● Hip
Een industriële sfeer in je huis is natuurlijk hip. Deze trend zet zich nu ook buitenshuis door. Wonen tussen de bedrijfspanden is hip geworden.
● Interessante optie voor starters
Gemeenten zoeken tegenwoordig creatieve oplossingen om iedereen woonruimte te bieden. Vandaar dat er steeds meer woonwijken gebouwd worden tussen de bedrijfspanden. Sinds de nieuwe Omgevingswet in 2012 hebben Gemeenten meer mogelijkheden gekregen om huizen te bouwen op plekken waar dit voor deze wet nog niet mogelijk was. Op dit moment worden er dus veel huizen gebouwd op bedrijventerreinen. Interessant om als starter in de gaten te houden of je misschien in de toekomst wel kunt wonen op een industrieterrein!
Zo zie je maar dat er misschien nog wel meer mogelijkheden zijn dan je in eerste instantie dacht als het gaat om wonen in een bedrijfspand op een industrieterrein.
Ook interessant:
> Invloed van een woning op milieu
Bronnen:
AD, NOS