ISDE-subsidie voor bedrijven

ISDE-subsidie voor bedrijven

De ISDE subsidie voor bedrijven is een investeringssubsidie voor duurzame energie. Deze subsidie komt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met behulp van deze subsidie kan je voordelig een warmtepomp voor zakelijk gebruik kopen. Wacht met het aanvragen van de subsidie tot het nieuwe jaar is begonnen. Je hebt dan namelijk recht op een hoger subsidiebedrag. De verhoogde subsidiebedragen gelden uitsluitend voor aanvragen die na 31 december 2021 worden ingediend.

Wat is de ISDE subsidie?

De afkorting ISDE staat voor: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing en draagt bij aan betaalbare duurzaamheid voor bedrijven. Tot het jaar 2030 komt jaarlijks een budget beschikbaar voor particuliere en zakelijke verduurzaming. Het is belangrijk de geldende voorwaarden eerst door te nemen en pas daarna te beginnen met het aanvragen van de tegemoetkoming.

ISDE subsidie aanvragen via stappenplan

Zakelijk verduurzamen met subsidie voor een warmtepomp verloopt via een stappenplan en gaat als volgt:

  1. Kies je warmtepomp en controleer de geldende voorwaarden
  2. Check de apparatenlijst en gebruik de meldcode voor de aanvraag
  3. Vraag eerst subsidie aan en sluit dan pas de koopovereenkomst af
  4. De aanvraag wordt nu beoordeeld en binnen 8 weken kenbaar gemaakt
  5. Heb je de positieve beslissing binnen? Koop dan de warmtepomp
  6. Laat de warmtepomp door een bouwinstallatiebedrijf plaatsen
  7. Gebruik het apparaat binnen twaalf maanden na de positieve beslissing
  8. Vraag vaststelling van de subsidie aan voor de betaling van de subsidie

ISDE subsidie 2022

De hoogte van de ISDE subsidie 2022 is afhankelijk van het thermisch vermogen en het energielabel van de warmtepomp. Om hiervan een goed inzicht te krijgen, kun je vanaf 4 januari een vernieuwde apparatenlijst raadplegen. Deze vind je online en alle apparaten zijn hierbij voorzien van de verhoogde subsidiebedragen.

Subsidie voor warmtepomp

Door met subsidie een warmtepomp voor je bedrijf aan te schaffen, verwarm en koel jij je bedrijfspand op een duurzame manier. De terugverdientijd van je gesubsidieerde waterpomp hangt van meerdere factoren af. Hierbij kun je denken aan de tarieven voor gas en elektriciteit, de energiebehoefte van je bedrijfspand en het gebruik van de warmtepomp. Gebruik jij de pomp zowel voor koelen, als voor verwarmen? In dat geval is de terugverdientijd een stuk korter. Gemiddeld genomen kun je tussen de 5 en 12 jaar aan terugverdientijd aanhouden.

Conclusie

Zakelijk verduurzamen doe je goedkoper met de ISDE subsidie. Het is hierbij belangrijk dat je een vast stappenplan doorloopt en je aanvraag pas indient na 31 december 2021. Hierdoor heb je recht op een hogere subsidie en verduurzaam jij je bedrijfspand op een betaalbare manier. Met een gemiddelde terugverdientijd van 8 jaar is de aanschaf van een gesubsidieerde warmtepomp een geschikte keuze om jouw bedrijfspand op een duurzame manier te koelen en te verwarmen.