Invloed van fashion op milieu

Invloed van fashion op milieu

De wereld wordt duurzamer. Met z’n allen trekken we ten strijde tegen de opwarming van de aarde. We komen op voor dierenrechten en beschermen het milieu. Eén van de branches waar duurzaamheid een rol in speelt en steeds meer gaat spelen, is de fashion-industrie. Veel modebedrijven veranderen hun productieprocessen. Een eerlijke werkwijze staat voorop. Maar wat voor invloed heeft duurzaamheid op de mode industrie? En wat verandert er aan de fashion? In deze blog beantwoorden we graag deze vragen.  

75% van de modebedrijven heeft hun werkwijzen milieuvriendelijker en eerlijker gemaakt. 

Waarom moet de fashion industrie duurzaam worden?

Er zijn een aantal factoren van een kledingstuk die een negatieve impact hebben op mens, dier en milieu. We leggen dit graag voor je uit:

 

  • Grote bijdrage aan milieuvervuiling: door fast fashion is er steeds meer kleding beschikbaar uit landen waar geen milieuwetgeving bestaat. Deze landen (Bangladesh en Vietnam) gebruiken vaak steenkool als energiebron. Dit is super schadelijk voor het milieu.

 

  • Slecht drinkwater: In China is er in grote delen geen goed drinkwater meer. Dit komt door de kledingindustrie. Onbewerkte chemicaliën die worden gebruikt voor het maken van kleding komen in de watersystemen terecht. Dit heeft een negatieve impact op het schone drinkwater. 
  • Slechte impact op de CO2: De kledingindustrie is verantwoordelijk voor 10% van de totale CO2 uitstoot. Dit komt omdat we veel kleding weggooien en door het slechte productieproces van veel kleding. 
  • Bijdrage aan plastic in de oceaan: Kleding draagt als laatste bij aan de hoeveelheid plastic in de oceanen. Door het wassen van kleding komen er microvezels vrij. Deze microvezels zijn bij elkaar zo’n 50 miljard plastic flesjes. 

 

 

  • Arbeidsomstandigheden: In sommige landen moeten mensen nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden bergen kleding produceren. Ze werken vaak lange dagen en krijgen weinig betaald.

Fast fashion

Wat is op dit moment de stand van zaken:

  • Een Nederlander koopt gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar;
  • De gemiddelde Nederlander heeft 173 kledingstukken in de kledingkast;
  • Van deze 173 kledingstukken zijn 7 kledingstukken tweedehands;
  • 15% van het plastic afval in de oceanen komt door kleding;
  • Kortom, we moeten aan de slag om voor een verandering te zorgen!!

Hoe gaan we van fast naar slow fashion?

Tegenwoordig doen veel bedrijven al mee aan de slow fashion keten. Op veel kledingstukken kun je keurmerken vinden als ‘FAIRTRADE’ en ‘FAIR WEAR FOUNDATION’. Aan deze labels herken je kledingstukken die op een eerlijke en milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd. Daarnaast gooien veel bedrijven het roer om. H&M veranderde een paar jaar geleden van strategie en zet nu alles op alles om te veranderen naar een merk dat duurzaamheid uitstraalt. Daarnaast zijn er verschillende winkels die zelfs alleen duurzame kleding verkopen. De fashion industry verandert dus steeds meer van fast naar slow fashion. 

Je hebt nu gelezen over de gevolgen die fast fashion heeft op mens, dier en milieu. In een volgende blog leggen we je uit waar de verandering van fast naar slow fashion voor gaat zorgen. 

Bronnen:
– Business Insider
– Rijksoverheid
– Libelle