Invloed van een woning op milieu

Invloed van een woning op milieu

De woonbranche is één van de branches in Nederland die in the picture staat als het gaat om duurzaamheid. Want niet alleen fashion, maar ook een woning heeft veel gevolgen voor het milieu. Dat duurzaamheid steeds groter wordt in ons land is niet onmerkbaar gebleven, vorig jaar gaf meer dan de helft van de Nederlanders in een onderzoek aan duurzaamheid een belangrijk thema te vinden. Een thema dat invloed heeft op hun aankoopbeslissing. 

Vorige weken lazen we over de invloed van fashion, de gevolgen die de mode heeft voor het milieu en de manieren waarop jij zelf hier positief aan kunt bijdragen. De komende weken behandelen we dezelfde thema’s voor de woonbranche. 

Heeft een woning een negatief effect op het milieu?

Het antwoord is ja. Natuurlijk heeft een woning een negatief effect op het milieu. De helft van de totale Co2 uitstoot waar wij voor zorgen per jaar, gebeurt bij ons thuis. We verbruiken bijvoorbeeld veel energie. We verwarmen onze huizen te veel en te snel. Daarnaast gebruiken we veel elektrische apparaten zoals wasmachines, drogers, computers, verlichting en ga zo maar door. Bij de bouw van huizen komt ook veel kijken. Zo wordt er altijd veel hout, water en steen gebruikt. Wanneer er veel van dit soort producten wordt gebruikt, heeft dit een negatieve impact op de bossen en het beschikbare water in de wereld. Kortom, wat wij doen in huis heeft veel negatieve gevolgen voor het milieu. Jaarlijks zorgen wij gemiddeld per huishouden zelfs voor 23.000 kilo aan CO2 uitstoot. Dit kan een stuk minder. 

Wat heeft het meeste effect op het milieu?

Er zijn een aantal dingen waar ons huis voor zorgt die een negatief effect hebben op de CO2 uitstoot. Dit zijn de grootste boosdoeners:

  • Energieverbruik. Gemiddeld verbruiken we 1.269 m3 gas en 2.765 kW aan elektriciteit. Dit is ongeveer 1882 tot 1947 kg aan CO2 per jaar.
  • Douchen. Douchen veroorzaakt gemiddeld een uitstoot van 200 kilo per persoon per jaar. Wanneer je max. 5 minuten doucht, bespaar je al 90 kilo aan CO2. Dit wordt korter douchen dus. 
  • Ventilatie. Goede isolatie scheelt veel CO2-uitstoot. Wanneer een woning goed geïsoleerd is, bespaar je al 1500 aan CO2 uitstoot per jaar in vergelijking met een woning die niet goed geïsoleerd is. 

Woning en duurzaamheid

Waarom moet de woonbranche duurzamer worden?

Alles wat er in je woning gebeurt heeft veel negatieve impact op het milieu. Aangezien het niet goed gaat met de wereld en er snel iets moet gebeuren om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, is het bouwen van duurzame woningen een goede stap. Huizen die na 2020 gebouwd worden, moeten al bijna energieneutraal zijn. Wanneer jouw huis eerder is gebouwd, is het dus goed om al na te denken over hoe je dezelfde energieneutrale principes in jouw woning kunt implementeren. 

De stand van zaken

De Overheid stimuleert energiebesparingen. Elk jaar moet er 1,5% aan CO2 worden teruggedrongen. Dit is wat er dit jaar is veranderd op het gebied van duurzaamheid in een woning:

  • Nieuwbouw moet (bijna) energieneutraal zijn. Een woning moet evenveel energie opwekken als gebruiken. Hier vind je meer informatie;
  • In 19 gebieden wordt gewerkt aan 25% energiezuiniger dan het Bouwbesluit zegt;
  • Er is € 4,7 miljoen beschikbaar voor zorginstellingen om energiebesparende maatregelen te treffen.

Dit is op dit moment de stand van zaken. Er gaat dus nog heel veel gebeuren deze jaren. In de volgende blogs leggen we meer uit over wat er op dit moment al is bereikt en op welke manier jij zelf jouw woning of jouw bedrijfspand energiezuinig kunt maken. Bereid je vast voor!

Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Rijksoverheid

Lees ook: