Investeren in duurzame producten

Investeren in duurzame producten

De klimaatproblematieken zijn urgenter dan ooit. Heb jij een onderneming en ben je van plan om in duurzame productie te investeren? In dat geval is dat geen slecht idee, want verantwoorde productie brengt verschillende positieve punten met zich mee. In dit artikel bespreken wij enkele positieve aspecten aan milieuvriendelijke producten en waarom je daar als bedrijf prima in kunt investeren.

Een ecologisch product draagt bij aan een betere wereld

Het eerste voordeel dat wij willen benoemen is het zogenaamde ideologische voordeel. Een makkelijk idee is bijvoorbeeld het drinken van duurzame koffie op kantoor. Door te investeren in duurzame goederen draag jij als bedrijf namelijk bij aan een betere wereld. Misschien heb je wel kinderen en die wil je natuurlijk laten opgroeien in een schone en gezonde wereld. Hierna gaan we wat dieper in op de economische voordelen, maar we vinden het belangrijk om even aan te geven dat het ook veel menselijke voldoening geeft wanneer je duurzaam bezig bent.

Je kunt gebruikmaken van verschillende subsidies

Een ander belangrijk voordeel van investeren in een duurzaam product, is dat je dan gebruik kunt maken van verschillende subsidies. De overheid stimuleert investering in duurzaamheid van bedrijven en daar zijn verschillende subsidiepotten voor opgemaakt. Naast deze subsidiepotten zijn er ook nog eens verschillende fiscale voordelen waar je dan van kunt profiteren. De transitie naar duurzaamheid is momenteel in volle gang, dus juist nu is het verstandig om te investeren in duurzame producten, want voor je het weet worden die subsidies niet meer verstrekt.

Duurzaamheid is niet langer vrijblijvend

Momenteel hebben bedrijven nog de keuze om te investeren in duurzame producten en middelen. Binnen afzienbare tijd kan het echter afgelopen zijn met deze vrijblijvendheid. Het punt is namelijk dat er verschillende klimaatakkoorden zijn gesloten en daar moeten alle landen aan voldoen. Daardoor kan het zijn dat iets wat nu vrijblijvend is, straks verplicht wordt. Het kan zijn dat je dan de spreekwoordelijke trein hebt gemist en je bedrijf juist in de problemen komt. Kijk als bedrijf dus niet alleen naar de korte termijn, maar probeer ook rekening met de lange termijn te houden.

Je kunt er economisch profijt van hebben

Verduurzaming in je bedrijf kan juist veel economisch profijt opleveren. Als je bijvoorbeeld je gehele kantoor voorziet van duurzame lampen, dan bespaar je maandelijks al een bedrag aan energie. Kleine en grote investeringen zijn dus zeer goed voor je onderneming en vaak ook voor het maandelijks kostenplaatje. Een ander voorbeeld is het aankopen van een elektrische bedrijfsauto. Hier kun je ook flink veel geld mee besparen. Ook hierbij geldt dus weer: kijk niet alleen naar het korte termijn plaatje, maar richt je ook op de lange termijn.