Industrieterrein of bedrijventerrein?

Industrieterrein of bedrijventerrein?

In iedere stad zit wel een industriegebied of terrein. Dit is een gebied dat speciaal door de Gemeente is gemarkeerd als plek waar grote bedrijven zich kunnen vestigen. Dit gebied is vaak goed bereikbaar voor vrachtwagens en daardoor de ideale plek voor bedrijven. Toch circuleren er verschillende benamingen voor zo’n industrieterrein rond. Zitten er verschillen tussen een industrieterrein, bedrijventerrein, bedrijvenpark of bedrijfsverzamelgebouw? We informeren je in deze blog graag over al deze termen. 

Wat is een industrieterrein?

Een industrieterrein is een terrein dat is bedoeld voor grote bedrijven. Een industrieterrein is vaak groot en heeft een grote omvang. Het industrieterrein moet namelijk makkelijk bereikbaar zijn voor vrachtverkeer. Het is soms ook mogelijk voor middelgrote of kleine bedrijven om zich te vestigen op een industrieterrein maar dan moeten deze bedrijven genoeg groeipotentie hebben. 

Wat is een bedrijventerrein?

Een bedrijventerrein of een bedrijvenpark komt op hetzelfde neer. Deze termen worden vaak gebruikt voor kleinere bedrijventerreinen of juist voor specifieke bedrijventerreinen. Een bedrijvenpark of bedrijventerrein is vaak kleiner dan een industriegebied/ terrein. Op een bedrijventerrein bevinden zich bijvoorbeeld vaak bedrijven als kantoorcomplexen, transportbedrijven, start-ups en ICT-bedrijven. Een bedrijventerrein is dus kleiner en meer geschikt voor middelgrote en kleinere bedrijven. 

Wat is een bedrijventerrein?

bedrijventerrein

Verschil tussen een industrieterrein en een bedrijventerrein

  • Een industrieterrein is groter dan een bedrijventerrein;
  • Een industrieterrein is beter bereikbaar voor vrachtverkeer;
  • Een bedrijventerrein is meer geschikt voor middelgrote en kleine bedrijven;
  • Op een bedrijventerrein bevinden zich meer niet industriële bedrijven;
  • Op een industrieterrein bevinden zich grotendeels industriële bedrijven.

Wat is een bedrijfsverzamelgebouw?

Een bedrijfsverzamelgebouw is een kantoorpand waarin meerdere bedrijven gevestigd zitten. Dit zijn vaak kleine bedrijven die gebruik maken van gezamenlijke faciliteiten zoals een kantine, toilet en vergaderruimtes. Een bedrijfsverzamelgebouw is vaak ideaal voor starters en middelgrote bedrijven. 

Voordelen van een bedrijfsverzamelgebouw

  • Dynamische werkomgeving: Je deelt het kantoorpand met meerdere bedrijven. Hierdoor ontmoet je mensen die interessant kunnen zijn voor jouw bedrijf en bouw je aan je netwerk. 
  • Gezamenlijke faciliteiten: Een bedrijfsverzamelgebouw heeft vaak de beschikking over vergaderruimtes, eetgelegenheden en soms ook fitnessruimtes. Wanneer jij één van de huurders bent, kun je van al deze faciliteiten gebruik maken. 
  • Flexibiliteit: Je hebt vaak een flexibele huurtermijn en kunt gebruik maken van extra services, zoals een schoonmaker, vergaderruimte etc. 

Kortom, het hangt van de grootte van je bedrijf of organisatie af of een industrieterrein, bedrijventerrein of een bedrijfsverzamelgebouw iets voor jou is. Kijk kritisch naar je bedrijf en naar de groeimogelijkheden en maak aan de hand daarvan je keuze. 

Hoe maak je jouw bedrijf 100% CO2 neutraal?
Voorbeelden van mvo bedrijven