Hoe maak jij jouw woning duurzaam?

Hoe maak jij jouw woning duurzaam?

In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen in de EU met 40% zijn teruggedrongen. Dit doel kan alleen bereikt worden als we hier allemaal aan meewerken. Je hoort steeds vaker termen als ‘duurzaamheid’ en ‘mvo’ voorbijkomen. Duurzaamheid is niet meer een begrip waar slechts één groepje aan meedoet, maar waar we als EU aan bijdragen. Een belangrijke oorzaak van vervuiling is onze woning. Hoe kunnen we zelf onze woning verduurzamen?

Duurzaamheid start vaak bij jezelf. Er kunnen wel afspraken gemaakt zijn tussen grote organisaties en dat is zeker erg belangrijk, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk dat wij zelf zien wat er op dit moment gaande is met de wereld. Zijn we ons bewust van de keuzes die we maken en van de effecten die onze keuzes op de wereld? We vertellen hier graag een paar manieren waarop jij in je eigen woning al bij kan dragen aan een duurzame wereld. 

Isolatie

Het allerbelangrijkste is dat je huis goed geïsoleerd is. Wanneer je beschikt over een goed geïsoleerd huis verbetert het energielabel. Daarnaast komen andere maatregelen zoals een warmtepomp ook goed tot z’n recht bij goede isolatie. Gelukkig wordt er tegenwoordig al vaak gebruik gemaakt van duurzame en ecologische isolatie. Maar het kan nooit kwaad om hier ook zelf bewust van te zijn. Ga na of het huis wel op een duurzame manier wordt geïsoleerd en vraag wat dit inhoudt. 

Zonnepanelen

Steeds vaker zie je zonnepanelen op de daken van huizen zitten. Je vindt het misschien niet even mooi en het is een enorme investering, maar op de lange termijn haal je er wel veel financieel voordeel uit. Je bespaart tussen de 400 en 800 euro per jaar. Daarnaast mag je de btw aftrekken van de belasting. Met zonnepanelen wek je je eigen energie op. Je bent op deze manier echt zelfvoorzienend en duurzaam bezig. 

Woning en duurzaamheid

Warmtepomp

Er zijn drie soorten warmtepompen: een volledig elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp. Een warmtepomp is duurzaam omdat het warmte uit de lucht of uit de grond haalt. Wanneer je ook elektrisch kookt, gebruik je totaal geen aardgas meer. De warmtepomp verbruikt wel veel stroom maar minder gas. Jouw CO-2 uitstoot is dus in verhouding veel lager. Warmtepompen kun je laten installeren door bijvoorbeeld NIBE

Verlichting

Led Verlichting is 90% zuiniger dan een gloeilamp. Led Verlichting is vaak duurder maar levert je op lange termijn wel meer op door een lager energieverbruik en langere levensduur. Stap 1 is de led verlichting aanschaffen. Je kunt gelijk alle verlichting vervangen maar ook gaan voor de verlichting die het vaakst aanstaat. Daarnaast is het belangrijk om lichten uit te doen wanneer ze niet aan hoeven te zijn. Doe het licht uit wanneer je niet in de kamer hoeft te zijn. 

Invloed van Woonbranche op het milieu
Impact investing

Dit zijn vier mogelijkheden die jij nu al in kunt zetten in jouw woning. Bij enkele opties (zoals de warmtepomp) is het handig om contact op te nemen met een specialist. Deze specialist weet vaak precies wat er mogelijk is bij jouw huis. Soms kan het ook zo zijn dat het aanleggen van een warmtepomp per gebied of straat wordt geregeld.