Hoe maak je je bedrijf milieubewust?

Hoe maak je je bedrijf milieubewust?

In dit blogje worden een aantal Duurzaamheidtips voor bedrijven behandeld. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is anno 2022 een begrip dat niet meer weg te slaan is. Als ondernemer wil je graag een bijdrage leveren aan een maatschappelijk bewuste omgeving. Hierbij denk je al gauw aan het isoleren van complete gebouwen of het overstappen van een vloot aan benzine slurpers naar elektrische auto’s. Maar milieubewuste keuzes hoeven niet gelijk kapitalen te kosten. Het kan hem ook zitten in de kleine keuzes die je als ondernemer maakt.

Meer duurzame oplossingen bedrijf

Er zijn verschillende manieren om jouw bedrijf een stuk duurzamer te maken. Met de volgende 5 tips maak je je bedrijf een stuk milieubewuster:

  • Zet apparaten uit die niet gebruikt worden
  • Stap over op milieuvriendelijke producten
  • Begin met recyclen
  • Milieuvriendelijk reizen
  • Zonnepanelen

Zet apparaten uit die niet worden gebruikt

Wanneer je een bedrijfspand verlaat, blijven veel apparaten vaak op stand-by staan. Denk hierbij aan beeldschermen, printers of een airco die per ongeluk aan blijft staan. Om dit te voorkomen kan je ervoor kiezen om tijdschakelaars of bewegingssensoren te installeren. Zo bepaal jij wanneer het licht uit gaat en blijven de verlichting en overige apparatuur niet onnodig aan wanneer er niemand aanwezig is.

Stap over op milieuvriendelijke producten

Ook een kleine ingreep is het switchen naar milieuvriendelijke producten. Veel van de producten waarvan binnen jouw bedrijf gebruik wordt gemaakt kennen een duurzamer alternatief. Papieren bekertjes kan je bijvoorbeeld vervangen door herbruikbare mokken. Of probeer je werknemers aan te sturen om minder te printen, of maak het bedrijf helemaal papiervrij. Richt het bedrijfsproces zo in dat er zo min mogelijk restmateriaal overblijft, productieafval wordt over het algemeen namelijk weggegooid en kan in veel gevallen opnieuw gebruikt worden.

Begin met recyclen

Als bedrijf moet bedrijfsafval gerecycled en afgevoerd worden. In de praktijk gebeurd het te vaak dat de verkeerde materialen bij elkaar eindigen doordat het in een bedrijfsafval container verdwijnt. Probeer daar als organisatie op aan te sturen. Kies er daarom voor om verschillende containers te gebruiken voor verschillende soorten materialen. Dat maakt het scheiden van afval en het recyclen ervan een stuk makkelijker.

Milieuvriendelijk reizen

Om milieuvriendelijker te reizen hoef je niet direct een vloot aan auto’s te vervangen. Er kan namelijk ook gekozen worden om de werknemers te stimuleren andere vervoersmiddelen te gebruiken. Vergoed bijvoorbeeld een abonnement met de trein of koop een fiets voor werknemers die graag met de fiets naar het werk willen komen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn duur in aanschaf, maar verdient wel een plekje in deze lijst. Waarom? Een investering in zonnepanelen wordt in 6 jaar terug verdiend. Over het algemeen gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee. Dit betekent dat je nog zo’n 19 jaar aan gratis stroom hebt en dus geld verdient aan je investering! Je kan deze zonnepanelen zakelijk aanschaffen. Je kunt zonder een investering direct rendement maken!