Hoe je duurzaamheid in je kantoorinrichting laat zien

Hoe je duurzaamheid in je kantoorinrichting laat zien

De term duurzaamheid, en wat het betekent om duurzaam te zijn, is de afgelopen paar jaar enorm geëvolueerd. Wat vroeger enkel een focus was op het gebruik van recyclebare materialen en groene energie, is nu een bredere levensstijl geworden. Deze duurzame verschuiving heeft op veel processen invloed gehad. En heeft daarnaast ook de houding verandert ten aanzien van het creëren van groenere kantoren om zo de klimaatcrisis aan te pakken. Wil jij ook een duurzamer kantoor hebben? Dan zijn hier enkele tips om je kantoor geld te besparen en het milieu te helpen.

Stel de regel in ‘alles ‘s nachts uit’ 

Er is absoluut geen reden om lampen, computers, printers en andere elektronische apparaten aan te laten als er niemand is om ze te gebruiken. Maak er daarom een beleid van dat iedereen zijn of haar apparatuur uitzet als ze het pand verlaten. De laatste persoon die vertrekt moet er bovendien voor zorgen dat deze alle gemeenschappelijke printers, kopieerapparaten en zo uitzetten. Plus vergeet uiteraard ook alle verlichting en de verwarming niet!

Recycle alles in de keuken en kantine

Plaats voor alles recycling bakken, van aluminium blikjes tot plastic flessen tot papierproducten. Om verwarring te voorkomen, plaats je natuurlijk borden met pictogrammen die precies aangeven wat er in elke afvalbak thuishoort. Gebruik herbruikbare borden en bestek. Zo blijven al die papieren borden en plastic vorken van de plaatselijke stortplaats. Zorg in dit geval ook voor de juiste regels voor het afwassen, zodat de keuken geen vuile puinhoop wordt.

Zorg voor een goede entreemat en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

De juiste entreemat op maat zorgt niet alleen voor een goed visitekaartje bij de binnenkomst op je kantoor. Het zorgt er ook voor dat jouw kostbare vloer elders minder vuil wordt en slijt. Dat scheelt flink wat schoonmaaktijd en -kosten. Weet je dat de chemicaliën in schoonmaakproducten bijzonder schadelijk voor het milieu zijn? Gebruik dan ook milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zonder schadelijke stoffen. En zoek gelijk een beter alternatief voor al die duizenden papieren handdoeken die er normaliter verbruikt worden. Vervang ze liever met heteluchtdrogers of katoenen handdoekrollen.

Kies voor betere kantoorproducten en de juiste verlichting

Er is wellicht niet voldoende ruimte in jouw budget om uitsluitend duurzame producten te kopen. Je kunt je in dit geval op bepaalde gebieden concentreren die een behoorlijke impact hebben. Zoals het gebruik van efficiëntere elektronica. Je kunt hierbij aan producten denken die van een energie star voorzien zijn en LED verlichting. Het aanpassen wanneer en hoe jij je verlichting in jouw kantoor gebruikt, heeft zonder meer een grote impact op het energieverbruik. Overweeg om zo vaak mogelijk natuurlijk licht als alternatief te gebruiken. Een extra pluspunt is dat de werknemers die in de buurt van zonovergoten ramen werken, volgens onderzoek maar liefst 15% productiever zijn!

Ga voor papierloos

Het groenste papier is helemaal geen papier! Gedrukte documenten zorgen immers voor het overgrote deel van al het kantoorafval. Houd daarom alles zoveel mogelijk digitaal. Maak er dus ook een gewoonte van om digitale documenten op het scherm te bekijken in plaats van ze af te drukken. Andere manieren om geheel papierloos te worden, is door bijvoorbeeld leveranciers te vragen om e-overzichten en facturen aan te bieden in plaats van de traditionele papieren afschriften. Door het overgrote deel van al dat papierwerk weg te nemen, zul je als bedrijf snel merken dat zowel de ecologische voetafdruk is verminderd als dat de efficiëntie van het bedrijf verbeterd is.

Nu is het moment om na te denken over hoe jij kunt helpen om van jouw kantoor ook een duurzamere werkplek te maken.