Grootste bedrijventerreinen van Nederland

Grootste bedrijventerreinen van Nederland

Bijna elke grote gemeente in Nederland heeft wel een bedrijventerrein. Dit is een terrein waar commerciële gebouwen zijn gevestigd. Op sommige plekken is dit een langgerekt, groot industrieterrein. Hier staan hoofdkantoren en loodsen van grote, soms Internationale bedrijven. Op andere plekken staan bedrijfsverzamelgebouwen. Dit zijn gebouwen waar vaak kleine of middelgrote bedrijven in gevestigd zitten. Waar staan de grootste bedrijventerreinen van Nederland? We lichten een aantal grote bedrijventerreinen uit.

 

De meeste bedrijventerreinen bevinden zich in Rotterdam. Met 6 duizend hectare aan bedrijventerreinen staat Rotterdam met stipt op 1. Deze 6 duizend hectare is ongeveer een kwart van de Rotterdamse landoppervlakte. Na Rotterdam komt Amsterdam met 2500 hectare. Sittard-Geleen en Terneuzen volgen in dit lijstje. Dit komt door de chemische industrie. De chemische industrie is te vinden in zowel Sittard-Geleen als Terneuzen (Bron, CBS).

> Wat is een bedrijventerrein?
> Verschil bedrijventerrein en industrieterrein 

Industriegebieden

Industriegebied Rotterdam

  • Haven van Rotterdam, 7.833 ha (haven oppervlak) (industriegebied)

Rotterdam staat natuurlijk bekend als havenstad. Dit is dan ook het grootste haven- en industriecomplex van Europa. Onder andere de chemische industrie is hier aanwezig. De verbinding tussen Rotterdam, Antwerpen en het Ruhrgebied is goed voor 40% van de petrochemische productie in de EU. In het Rotterdamse industrie- en havengebied vind je onder andere: 45 chemiebedrijven, 5 olieraffinaderijen, 4 palmolie raffinaderijen, 5 biobrandstofproducenten, elektriciteitscentrales en een laboratorium (Port of Rotterdam).  Een indrukwekkend terrein dus en dat maakt het industriegebied van Rotterdam tot de grootste van Nederland.

Andere grote bedrijventerreinen

  • Haven- en industriegebied Moerdijk, 2.345 ha (industriegebied)

Een ander groot industriegebied is haven- en industriegebied Moerdijk. Het grootste bedrijf dat hier zit, is Shell Moerdijk (325 hectare). In dit gebied liggen drie grote havens. Dit gebied is speciaal voor chemische en zware industrie.

Bedrijventerreinen / bedrijfspanden

Grote bedrijventerreinen Amsterdam

  • Bedrijventerrein Cruquius, 17 hectare

Dit bedrijventerrein ligt in Amsterdam Oost en hier hebben zich tientallen groothandels en zakelijke dienstverleners gevestigd. Kleinere bedrijven zitten met elkaar in een bedrijfsverzamelgebouw op het terrein.

  • Bedrijventerrein Amstel III, 102 hectare

Dit is nu nog een gebied met bedrijven. Maar dit gebied wordt omgebouwd tot stadswijk met ruim 5.000 duizend woningen.

Andere grote bedrijventerreinen

  • Bedrijventerrein Barendrecht- Oost, 93 hectare

Dit bedrijventerrein in Barendrecht ligt aan de A15 en is dus goed bereikbaar. Er bevinden zich een aantal middelgrote en grote kantoren. Zo is er een kantoor van KPN en van G4S.

  • Bedrijventerrein de Hurk, 212 hectare

Dit bedrijventerrein in Eindhoven is gelegen tussen de A2 en de ringweg van Eindhoven. Er staan hier ongeveer 300 bedrijven met ruim 15.000 duizend medewerkers.

 

Er zijn nog honderden andere bedrijventerreinen in Nederland. Aangezien de bedrijventerreinen jaarlijks groter worden en veranderen is het lastig om in te schatten welke bedrijventerreinen de grootste bedrijventerreinen van Nederland zijn. Wil jij je ergens vestigen met je bedrijf? Bekijk dan de grote bedrijventerreinen bij jou in de buurt. Tip: Let ook goed op de plannen van de Gemeente. Met sommige bedrijventerreinen kan de gemeente andere plannen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld woonwijken gaan bouwen of bedrijventerreinen gaan moderniseren.

Bronnen: BN de Stem, CBS, Port of Rotterdam