Het belang van een energielabel voor een duurzaam bedrijfsleven

Het belang van een energielabel voor een duurzaam bedrijfsleven

Het belang van een duurzaam bedrijfspand is niet alleen voor de levensduur van een pand, maar ook ter besparing op de maandelijkse energie -en stookkosten. Een bedrijfspand energiezuiniger maken vraagt om een investering, maar als collectief kun je aanspraak maken op verschillende subsidies en regelingen treffen om de terugverdientijd te verkleinen. Dit dient ervoor te zorgen dat er meer duurzamere bedrijventerreinen komen. 

Nieuwe wetgeving omtrent kantoorpanden

Per 2023 zal een nieuwe wetgeving van kracht zijn die bij zal moeten dragen aan een duurzamere bedrijfssamenleving. Alle kantoorpanden moeten in 2023 een energielabel C hebben. Het energielabel C voor kantoren is in het leven geroepen met het oog op een energieneutrale samenleving per 2050.

Een tussenstap hierin is dat panden in 2030 een energielabel A moeten hebben, waar momenteel nog maar 48% van het aantal kantoren een energielabel C of hoger heeft is voor veel panden een A-label een enorme stap. Voor veel oudere panden is een energielabel A waarschijnlijk nooit haalbaar, tenzij een zeer grondige renovatie wordt gedaan.

Energielabels voor bedrijven

Per januari 2015 zijn energielabels reeds een verplicht onderdeel voor het opleveren, verhuren of verkopen van een bedrijfspand. Voor het niet kunnen aantonen van een energielabel bij verkoop riskeer je een boete dat al snel oploopt naar €20.000,-. Op het uiteindelijke energielabel krijg je tevens enkele aanbevelingen voor het energiezuinig maken van je bedrijfspand. Dit kan onder meer te maken hebben met verlichting, verwarming of verkoeling maar bijvoorbeeld ook zonnepanelen. Naast dat een energielabel voor bedrijfspanden verplicht is, kan het dus ook een goed inzicht geven in de energieprestaties van uw pand en op welke manier je deze kunt verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *