De duurzame ondernemer: dit kun jij doen als ondernemer

De duurzame ondernemer: dit kun jij doen als ondernemer

We leven met z’n allen steeds bewuster. Privé probeer je zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu. Ook zakelijk wil je duurzaam handelen om je ecologische voetprint zo klein mogelijk te houden. Hoe pak je dat aan en waar begin je als duurzame ondernemer? Lees onze tips.

Duurzaam inkopen

Het inkopen van producten, of dat nu kantoormateriaal, koffie voor je koffiemachine of halffabricaten zijn, doe je bewust. Duurzaamheid gaat niet alleen om het milieu. Het gaat ook om dierenwelzijn en het welzijn van mensen. Als duurzame ondernemer kijk je naar de keurmerken van de producten die je inkoopt.

Het meest bekende keurmerk is wel het Fairtrade keurmerk. De producten met dit keurmerk voldoen aan strenge milieueisen én de cacaoboeren, koffieboeren of bananenboeren in het land van herkomst krijgen een eerlijke prijs voor hun product. Koop je hout in, let dan bijvoorbeeld op het FSC-keurmerk. Het hout met dit keurmerk komt uit bossen die verantwoord zijn beheerd. Je vindt dit keurmerk ook op papier.

Een duurzaam kantoor

Als duurzame ondernemer maak je gebruik van groene stroom. Je laat geen computers en andere apparaten op stand-by staan. Ook licht laat je niet onnodig branden. Voor de verlichting gebruik je Led-lampen. Deze lampen hebben een langere levensduur en zijn ook nog eens energiezuiniger. De Led-verlichting kan je eventueel ook op een tijdschakelaar aansluiten. Zo weet je zeker dat het licht ’s avonds niet onnodig blijft branden.

Probeer zo min mogelijk te printen. Is printen toch nodig? Stel je printer automatisch in op dubbelzijdig printen. Dat scheelt een hoop papier! Thuis scheid je je afval, dat doe je ook op kantoor. Er zijn hele handige afvalbakken te koop in verschillende kleuren met een duidelijk aanduiding voor welk afval elke bak bedoeld is.

Informeer je klanten over je duurzame keuzes

Niet alleen jij vindt duurzaamheid een belangrijk thema, dat vinden je klanten ook. Informeer je klanten over de duurzame keuzes die je maakt. Ook als je hebt gekozen voor focus en op onderdelen je bedrijf verduurzaamt hebt, kan je dat met je klanten delen. Vertel bijvoorbeeld dat je voor de productie van je artikelen duurzame materialen gebruikt. Dit kan ook voor je klanten relevante informatie zijn waar ze best wat meer voor willen betalen.

Duurzaam ondernemerschap is ook met kleine stapjes al prima te doen!