Duurzame banken in Nederland

Duurzame banken in Nederland

We leven in een tijdperk waarin de klimaatproblematiek urgenter is dan ooit. Dit betekent dan ook dat er in de laatste jaren veel belangrijke akkoorden zijn gesloten tussen landen. Zo kan gezamenlijk een vuist worden gemaakt tegen al deze problematieken. Niet alleen alle landen moeten bijdragen aan een beter klimaat maar juist ook elke burger op microniveau. Als burger kun jij bijvoorbeeld je huis isoleren, minder water verbruiken en je kunt ongetwijfeld nog wel meer zaken bedenken wat je kunt doen. Tegelijkertijd kun je ook duurzaam bankieren. In Nederland heb je verscheidene duurzame banken waar jij als burger of bedrijf een bankrekening kunt openen. In dit artikel gaan wij dieper in op verschillende duurzame banken, zodat jij op basis van het artikel vervolgens een weloverwogen keuze kunt maken.

Duurzame banken: ASN bank

Je hebt ongetwijfeld wel van de ASN bank gehoord. Dit wordt gezien als één van de duurzaamste banken in Nederland. ASN bank hanteert namelijk als regel dat ze enkel investeren in duurzame projecten. Ze leggen de focus enerzijds op duurzame energieprojecten. Daarbij kun je denken aan de investering in windmolens maar uiteraard in nog veel meer groene projecten. Voor meer informatie daaromtrent kun je de website van de ASN bank bekijken want daar diepen ze dit wat verder uit. Ook investeren ze in duurzame vastgoedprojecten en richten ze zich op ontwikkelingswerk. Kortom: een ideale bank om je bij aan te sluiten als je de verduurzaming een warm hart toedraagt.

SNS bank

De SNS bank heeft in Nederland een goede reputatie bij zijn klanten en staat tegelijkertijd ook nog eens bekend om zijn duurzaamheid. Uit onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer is namelijk gebleken dat de SNS bank goed scoort op het gebied van duurzame investeringen. Uiteraard zijn er nog wel enige kritische punten. Het bonusbeleid bij deze bank zou namelijk wel wat beter kunnen. Toch is het een positief punt dat de SNS bank zijn focus heeft op duurzaamheid.

ABN Amro

ABN Amro is één van de bekendste MKB-banken van Nederland. Deze bank heeft overigens niet alleen een goede reputatie in Nederland, maar over de gehele wereld. ABN Amro houdt zich met verschillende goede zaken bezig. Ze strijden tegen de wapenhandel en pleiten voor betere mensenrechten. Tegelijkertijd vinden ze duurzame investeringen belangrijk en doen ze mee aan verschillende projecten. Het is echter wel een punt wat nog verbeterd kan worden. Ze investeren namelijk nog in bedrijven waarbij de duurzaamheid niet helemaal centraal staat. Toch mag deze bank in het lijstje worden opgenomen, want de groene koers is zeker ingezet.

Duurzaamheid banken?

Hierboven hebben wij drie belangrijke banken genoemd maar uiteraard zijn er nog meer banken waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Wil jij een rekening afsluiten bij een bank of daar gaan bankieren? Dan kun je de Eerlijke Geldwijzer gebruiken om de duurzaamheid te peilen.