Duurzame banken in Nederland

Duurzame banken in Nederland

We leven in een tijdperk waarin de klimaatproblematiek urgenter is dan ooit. Dit betekent dan ook dat er in de laatste jaren veel belangrijke akkoorden zijn gesloten tussen landen. Want samen is nog meer mogelijk dan alleen en zo kunnen er echt stappen gemaakt worden richting een beter klimaat. Niet alleen de landen kunnen dat doen, ook bedrijven kunnen hier op verschillende manieren een substantiële bijdrage aan leveren. Denk aan groener inkopen, het besparen op energie en andere duurzame maatregelen. Tegelijkertijd kun je ook duurzaam bankieren. In Nederland heb je verschillende duurzame banken waar jij als burger of bedrijf een bankrekening kunt openen. Maar wat is duurzaam bankieren precies en welke duurzame banken zijn er in Nederland? In dit artikel gaan wij dieper in op verschillende duurzame banken, zodat je als bedrijf op basis van het artikel een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is een duurzame bank?

Allereerst meer uitleg over het begrip ‘duurzame bank’, wat is een duurzame bank precies? Dat is een bank die rekening houdt met mens en milieu bij de investeringen die ze doen. Ze zijn ook open over wat ze met je geld doen. Het beleid van de banken richt zich op duurzaam en groen bankieren. Een ander woord voor een duurzame bank is ook wel een groene bank.

Duurzame banken in Nederland

Hieronder een aantal voorbeelden van duurzame banken in Nederland. Dit zijn ze lang niet allemaal, maar zo krijg je in ieder geval een indruk van een aantal banken in Nederland die aandacht schenken aan het klimaat.

ASN bank

Je hebt ongetwijfeld wel van de ASN bank gehoord. Dit wordt gezien als één van de meest duurzame banken in Nederland. ASN bank hanteert namelijk als regel dat ze enkel investeren in duurzame projecten. Ze leggen de focus enerzijds op duurzame energieprojecten. Daarbij kun je denken aan de investering in windmolens maar uiteraard in nog veel meer groene projecten. Voor meer informatie daaromtrent kun je de website van de ASN bank bekijken want daar diepen ze dit wat verder uit. Ook investeren ze in duurzame vastgoedprojecten en richten ze zich op ontwikkelingswerk. Kortom: een ideale bank om je bij aan te sluiten als je de verduurzaming een warm hart toedraagt.

SNS bank

De SNS bank heeft in Nederland een goede reputatie bij zijn klanten en staat tegelijkertijd ook nog eens bekend om zijn duurzaamheid. Uit onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer is namelijk gebleken dat de SNS bank goed scoort op het gebied van duurzame investeringen. Uiteraard zijn er nog wel enige kritische punten. Het bonusbeleid bij deze bank zou namelijk wel wat beter kunnen. Toch is het een positief punt dat de SNS bank zijn focus heeft op duurzaamheid.

ABN Amro

ABN Amro is één van de bekendste MKB-banken van Nederland. Deze bank heeft overigens niet alleen een goede reputatie in Nederland, maar over de gehele wereld. ABN Amro houdt zich met verschillende goede zaken bezig. Ze strijden tegen de wapenhandel en pleiten voor betere mensenrechten. Tegelijkertijd vinden ze duurzame investeringen belangrijk en doen ze mee aan verschillende projecten. Het is echter wel een punt wat nog verbeterd kan worden. Ze investeren namelijk nog in bedrijven waarbij de duurzaamheid niet helemaal centraal staat. Toch mag deze bank in het lijstje worden opgenomen, want de groene koers is zeker ingezet.

Hoe weet je of een bank duurzaam is?

Hierboven hebben wij drie belangrijke banken genoemd, maar uiteraard zijn er nog meer banken waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Wil jij een rekening afsluiten bij een bank of daar gaan bankieren? Dan kun je de Eerlijke Geldwijzer gebruiken om de duurzaamheid te peilen.

Met behulp van bovenstaande informatie ben je in ieder geval een stuk wijzer over de duurzaamheid van banken en welke duurzame banken we in Nederland hebben. Een overweging waard!