Bij duurzaam investeren draait het niet alleen om zoveel mogelijk rendement behalen. Je kijkt hierbij ook naar andere aspecten. Duurzaamheid is in de huidige maatschappij steeds meer een item. Particulieren en bedrijven investeren in zonnepanelen en andere methoden om duurzame energie op te wekken. Fairtrade wordt belangrijker en ook beleggingsproducten krijgen een steeds duurzamer karakter. Spreekt duurzaam investeren je aan, maar weet je niet waar te beginnen? Wij geven je tips.
Tips bij duurzame beleggingen
Duurzaam beleggen doe je alleen als je je geld niet op korte termijn nodig hebt. Dat geldt overigens altijd bij beleggingen. Wil je beleggen in duurzame aandelen, kies dan bijvoorbeeld voor duurzaam investeren in groene energieprojecten.
Vind je aandelen toch wat te riskant, kies dan voor duurzaam beleggen in een aandelenfonds. Zo spreid je de risico’s. Voordat je in een aandelenfonds stapt, is het wel goed om te checken welke aandelen deel uitmaken van dit fonds. Hier zit misschien een bedrijf bij dat wel aangemerkt wordt als duurzaam, maar dat jij op basis van je eigen normen en waarden niet duurzaam vindt. Als je duurzaam beleggen lastig vindt, zijn er ook beleggingsmaatschappijen die dit voor je kunnen doen. Ook zijn er banken die zich toeleggen op duurzame investeringen.
Kies een thema
Als je duurzaam wilt beleggen zijn er verschillende thema’s waar je aan kunt denken. Met microkredieten kunnen ondernemers in arme landen een beter bestaan opbouwen. Naast het investeren in duurzame energieprojecten kan je ook kiezen voor klimaatprojecten. Projecten die zich hard maken voor biologische landbouw zijn erop gericht zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Wil je meer ruimte voor de natuur? Kies er dan voor om je geld te steken in het behouden van natuurgebieden.
Hoeveel risico wil je nemen?
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Beleggen in aandelen is minder riskant dan beleggen in obligaties. Zekerheid heb je nooit, maar wil je toch redelijk zeker zijn van rendement, kies dan voor een belegging met een lager risico. Ook kan je je risico spreiden. Een deel van je geld investeer je in bedrijven die zichzelf al bewezen hebben en een ander deel steek je in nieuwe of kleine ondernemers die wel wat hulp kunnen gebruiken.
Investeren in duurzaamheid gaat verder dan geld verdienen. Je laat ook je gevoel spreken.