Dit is het belang van duurzaamheid in interieurontwerp

Dit is het belang van duurzaamheid in interieurontwerp

Overal om ons heen speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Op de veel werkvloeren  wordt er dan ook meer rekening gehouden met duurzaamheid. Dit is namelijk niet alleen belangrijk voor het milieu, maar het creëert ook een beter werkklimaat voor medewerkers. Daarnaast zorgt het voor een gezondere werksfeer en kan het de productiviteit van de werknemers verbeteren. Door te kiezen voor duurzame materialen en energiezuinige oplossingen kun je als bedrijf een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd kosten besparen op de lange termijn. In dit artikel delen we daarom tips en inspiratie om het kantoor op een duurzame manier in te richten.

Duurzame materialen en meubels

Een van de belangrijkste en relatief makkelijkste manieren om het kantoor duurzamer te maken is door duurzame materialen en meubels te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor meubels die gemaakt zijn van gerecycled of FSC-gecertificeerd hout. Zorg ervoor dat schadelijke stoffen zoals plastic en chemisch materiaal niet gebruikt worden binnen het bedrijf. Het is belangrijk om te investeren in kwalitatieve meubels die lang meegaan, zodat er niet elk jaar nieuwe meubels hoeven worden gekocht.

Een interieurarchitect kantoor zou je kunnen helpen bij het maken van de juiste beslissingen op het gebied van materialen en meubels. Deze mensen hebben kennis van duurzame alternatieven en kunnen een ontwerp maken dat past bij het kantoor en het budget. Hierdoor weet je zeker dat het kantoor op een goede manier wordt ingericht en tegelijkertijd duurzaam is.

Energiezuinige verlichting en apparatuur

Naast de materialen en meubels is het ook belangrijk om te kijken naar de verlichting en elektrische apparaten in het kantoor. Kies altijd voor energiezuinige LED-verlichting in plaats van TL-buizen en zorg ervoor dat de verlichting automatisch uitgeschakeld wordt wanneer er niemand aanwezig is. Je kunt ook investeren in energiezuinige apparatuur, zoals printers, computers en airconditioning, om het energieverbruik te verminderen. Kies daarom voor energielabels die een A+ hebben om zeker te weten dat het apparaat duurzaam is.

Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers bewust omgaan met de elektriciteit en water. Zorg er bijvoorbeeld voor dat computers en andere apparaten uit staan wanneer ze niet in gebruik zijn en stimuleer werknemers om zuinig met water om te gaan. Door te laten zien dat het bedrijf bewust omgaat met energie en water, kan het bedrijf kosten besparen en een klein steentje bijdragen aan een beter klimaat. 

Groene planten en natuurlijke elementen

Het kantoor moet natuurlijk productiviteit uitstralen, dit kan gemakkelijk gedaan worden door planten en natuurlijke elementen toe te voegen. Planten zorgen er namelijk voor dat een ruimte gezond en fris is, waardoor de productiviteit verhoogd wordt. Daarnaast zorgen natuurlijke elementen, zoals hout en steen, voor een warme en uitnodigende sfeer in jouw kantoor.

Door een interieurarchitect in te schakelen weet je als werkgever zeker dat het kantoor wordt ingericht om een motiverende werksfeer te stimuleren. Deze mensen hebben namelijk goede kennis van de verschillende soorten planten en materialen die geschikt zijn voor een kantooromgeving en kunnen een ontwerp maken dat past bij de stijl en uitstraling van jouw bedrijf.