Checklist buitencamera’s en privacy

Checklist buitencamera’s en privacy

Steeds meer particulieren en bedrijven registreren hun buitencamera’s in de politiedatabase Camera in Beeld, zo bleek deze zomer. Deze geregistreerde camera’s voldoen echter niet automatisch aan de privacyregels.

Bedrijven die zich niet houden aan de privacyregels rondom camerabewaking kunnen een boete krijgen van de AP. Particulieren kunnen te maken krijgen met buren die naar de rechter stappen of een klacht indienen bij de AP. Als beveiligingsprofessional is het handig om te weten wanneer het mis gaat, zodat je mensen goed kunt informeren.

1.  Camera in Beeld is geen wettelijke toestemming

Heeft een particulier of bedrijf beveiligingscamera’s geregistreerd bij Camera in Beeld? Dit betekent niet automatisch dat het cameratoezicht ook is toegestaan of op de juiste manier plaatsvindt. De politie is niet verantwoordelijk voor de camera’s die in deze database worden geregistreerd.

2.  Alleen eigen bezittingen filmen

Particulieren en bedrijven mogen alleen hun eigen bezittingen filmen en niet of zo min mogelijk de openbare weg en eigendommen van de buren. Kan iemand niet voorkomen dat een stukje van de openbare weg wordt gefilmd? Dan moet de videocamera privacy instellingen hebben waarmee delen van het beeld geblurd kunnen worden of zwart worden gemaakt.

3.  Camera’s op de werkplek

Het plaatsen van een videocamera’s op een werkplek is alleen toegestaan als dat noodzakelijk is voor de behartiging van een gerechtvaardigd bedrijfsbelang. Denk aan de beveiliging van werknemers en bescherming tegen diefstal of beschadiging van eigendommen. Zo kunnen er bijvoorbeeld camera’s hangen bij de ingang van een fabriekshal.

4.  Bordje of sticker camerabewaking

Particulieren en bedrijven hebben een informatieplicht als het gaat om camerabewaking. Mensen moeten weten dat er een camera hangt en dat ze worden gefilmd. Om mensen te informeren kan bijvoorbeeld op een zichtbare plek een bordje worden opgehangen of beveiligingsstickers worden geplakt. Specifiek gaat het dan vaak om camerabewaking stickers of borden.

5.  Beelden zo snel mogelijk verwijderen

Camerabeelden mogen niet langer bewaard worden dan strikt noodzakelijk is. De richtlijn is maximaal 4 weken (28 dagen). De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert echter om beelden al na 24 uur te verwijderen. Mensen hebben het recht om beelden te bekijken die van hen zijn gemaakt. Deze beelden mogen niet zomaar worden gedeeld, alleen met de politie in geval van een strafbaar feit.