Aan het einde van een werkdag worden op bedrijventerreinen alle panden afgesloten, waarna de medewerkers het terrein verlaten. Dit is het moment waarop een goede beveiliging moet worden ingezet om een oogje in het zeil te kunnen houden. De veiligheid van een bedrijventerrein valt en staat met een goed functionerend sluitplan. Het is het enige dat ongenode gasten buiten de onbemande bedrijfsruimtes houdt.
Sluitplan opstellen
Een goed werkend sluitplan of sleutelplan kan zorgdragen voor de veiligheid van gebouwen, zowel tijdens kantooruren, als daarbuiten. Bij het gebruik van een sluitplan wordt een beheerder aangesteld die verantwoordelijk is voor de toegangsverlening. Kortgezegd zijn is er een drietal sluitplannen, waaruit gekozen kan worden:
- HS-systeem: een hoofdsleutel voor de beheerder en meerdere sleutels voor bewoners of medewerkers
- Z-systeem: een enkele sleutel biedt toegang tot meerdere afzonderlijke ruimtes
- GHS-systeem: een combinatie van bovengenoemde systemen, waarbinnen specifieke toegangsrechten worden vastgelegd.
Beveiliging bedrijventerrein
De omvang van een bedrijventerrein vraagt om beveiliging via het zogeheten GHS-systeem. Hierbij kunnen alle deursloten, die onderdeel uitmaken van het sluitplan, via een hoofdsleutel worden bediend. De specifieke toegangsrechten bieden de mogelijkheid om per bedrijf afzonderlijk de eigen toegang in beheer te houden.
Toegangsrechten bepalen
Voor het toekennen van toegangsrechten wordt een beroep gedaan op de beheerder. Deze toezichthouder gebruikt een matrix om vast te leggen welke ruimte door welke persoon kan worden betreden. Hierdoor wordt het mogelijk om iemand met een enkele sleutel toegang te geven tot meerdere ruimtes. De toegangsverlening op maat wordt in het sluitplan vastgelegd en kan eenvoudig worden gewijzigd, indien nodig. Zo is het ook mogelijk om in ad hoc situaties iemand snel de toegang te ontzeggen of juist te verlenen.
Cilinders voor sluitplan
Een verlaten terrein trekt inbrekers aan. Het risico om betrapt te worden, is dan immers een stuk kleiner. Om te voorkomen dat ze zich toegang verschaffen tot het gebouw is het verstandig om het sleutelplan te combineren met gecertificeerde sluitsystemen. Deze zijn opgebouwd uit cilindersloten, voorzien van kerntrekbeveiliging. Ook hiervoor kan de matrix dienst doen. Zo kunnen binnendeuren volstaan met een cilinder zonder kerntrekbeveiliging. Buitendeuren worden bij voorkeur voorzien van een SKG*** cilinder met kerntrekbeveiliging en minimaal SKG** veiligheidsbeslag.
Geef inbrekers geen kans om spullen buit te maken en begin vandaag nog met het opstellen van een gedetailleerd sluitplan.