Alles over biologisch afbreekbaar plastic

Alles over biologisch afbreekbaar plastic

We weten inmiddels allemaal hoe slecht plastic is voor ons milieu. Plastic breekt namelijk niet af en dat betekent dat het altijd ergens in de wereld blijft rondzwerven. Dat is een tragisch gegeven waar niet alleen mensen, maar ook veel dieren last van hebben. Tegenwoordig beseffen we gelukkig allemaal de negatieve aspecten van plastic en daarom worden er steeds minder producten met plastic verkocht. Toch is plastic wel zeer handig materiaal om producten, zoals verscheidene voedingsmiddelen, te verpakken. Om die reden bestaat er tegenwoordig ook afbreekbare plastic. In dit artikel gaan wij in op dit fenomeen. Eerst leggen we uit het wat het precies is. Vervolgens bespreken wij enkele andere aspecten met betrekking tot bio afbreekbaar plastic.

Wat is biologisch plastic?

In principe ligt de definitie van afbreekbaar plastic al in de naam. In tegenstelling tot ‘reguliere’ plastic, kan biologische plastic wel afgebroken worden door schimmels en bacteriën. Dit heeft tot gevolg dat het minder erg is voor het milieu dan regulier plastic, want dit blijft voor altijd zwerven. Maar wil dit ook gelijk zeggen dat het afbreekbaar plastic goed is voor het milieu en het probleem daarmee geheel is opgelost? Dat is helaas niet helemaal het geval en wij zullen hieronder onderbouwen waarom dit zo is.

Rekening houden met de afbraaksnelheid

Het feit dat afbreekbare plastic dus wel kan verdwijnen dankzij schimmels en bacteriën, betekent nog niet dat dit in hoge snelheid kan gebeuren. Gemiddeld breekt het pas af na 12 weken in een composteermachine. In Nederland bevindt het groenafval zich slechts 1 a 2 weken in een composteermachine en daarmee is het dus nog niet helemaal verdwenen en kunnen er kleine stukjes overblijven. Dit afbreekbare plastic kan dus ook nog schadelijk zijn voor het klimaat. Dit probleem zou kunnen worden opgelost door biologisch afbreekbare plastic apart te recyclen. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot, want dan moet er weer andere wetgeving komen en bovendien moet de consument dan ook meewerken. Toch is het een mooi doel voor in de toekomst waar wij als bevolking samen aan kunnen werken.

Verschil tussen bioplastic en biologisch afbreekbare plastic

Veel mensen denken dat bioplastic en biologisch afbreekbare plastic hetzelfde is, maar dit is niet het geval. Een groot verschil is dat bioplastic niet per definitie biologisch afbreekbaar is. Ook het verwerkingsproces ligt geheel anders. Bioplastic wordt namelijk verbrand en niet recyclet, zoals bij biologisch afbreekbaar plastic het geval is. Maar hoe weet je nu met welk plastic je te maken hebt? Producten van bioplastic herken je aan het bekende Kiemplant-logo. Biologisch afbreekbaar plastic is daarentegen te herkennen aan woorden als ‘groen’, ‘plantaardig’ en ‘biobased’.

Conclusie

Al met al weten wij ondertussen dat regulier plastic niet meer past in een duurzame samenleving. Gelukkig zijn er dan ook alternatieven, maar door dit artikel is duidelijk geworden dat er nog enige problemen zijn die opgelost moeten worden.