Aanleg duurzaam bedrijventerrein, waarom dan?

Aanleg duurzaam bedrijventerrein, waarom dan?

Duurzame, groene bedrijvenparken zijn de toekomst. Deze bedrijventerreinen doen veel meer dan enkel een gemeenschap verfraaien en verbeteren. Ze zijn ook van vitaal belang voor het behoud en de bescherming van natuurgebieden. En ze ondersteunen een gezond ecosysteem.

Het groene verschil

Nu de wereld zich steeds meer van de klimaatverandering bewust wordt, ligt er bij alle bedrijven nu ook een verantwoordelijkheid om hun impact op het milieu te minimaliseren. Dit is een verantwoordelijkheid voor het milieu die absoluut niet langer meer genegeerd kan worden. Vooral de grotere locaties, zoals bedrijventerreinen, bieden volop kansen om het voortouw te nemen bij het doorvoeren van ingrijpende veranderingen. Aanpassingen die aan de bescherming van de planeet bijdragen en tegelijkertijd de relaties met de ondernemers en hun klanten verbeteren.

De voordelen op lange termijn

Het zetten van stappen in de richting van duurzaamheid vereist vaak initiële investeringen. Er zijn echter allerlei financiële stimulansen van de overheid beschikbaar om bedrijven bij het verminderen van hun CO2 uitstoot tegemoet te komen. Ook zijn er bepaalde vrijstellingen van specifieke belastingen als ze aan de juiste criteria voldoen. Bedrijven moeten daarnaast rekening houden met de gevolgen en gemiste kansen als ze geen groene initiatieven nastreven. Door onder meer minder brandstof en elektriciteit te gebruiken, wordt het groener ondernemen op de lange termijn een stuk duurzamer en kosteneffectiever.

Duurzaamheid trekt talent aan

Uit een recent Brits onderzoek bleek dat veel generatie Z en millennials werknemers eerder geneigd zijn om bij een groener bedrijf een baan te accepteren. Ook blijven ze er loyaal aan. Meer dan een derde geeft zelfs aan dat het een ‘dealbreaker’ voor hen zou zijn om voor een bedrijf te werken dat geen  duurzaamheid nastreeft. Deze groenere werkplekken trekken niet alleen talent aan, maar helpen ook om het optimaal te benutten. Het is immers bewezen dat het werken in een groene omgeving de stress vermindert en verschillende aspecten van het denken stimuleert, waaronder het geheugen, de concentratie en creativiteit.

De inrichting van het duurzame bedrijventerrein

Het bouwen van een milieuvriendelijk bedrijfspark doet veel meer dan alleen een mooie commerciële ontmoetingsplaats voor mensen bieden. Het helpt ook het milieu te versterken door de inheemse flora en fauna van het gebied te stimuleren. Wanneer dit terrein bijvoorbeeld met zoveel mogelijk inheemse aanplant is ontworpen, dan zal dit de groei van gezonde ecosystemen stimuleren. Alle kunstmatige elementen, waaronder parkbanken, moeten bovendien van duurzame en recyclebare materialen gemaakt zijn. En door overal prullenbakken te plaatsen, worden alle werknemers en andere bezoekers aangemoedigd om hun plastic, papier en glas afval te recyclen.

Een geïntegreerde bestrijding tegen vogels

Er zijn verschillende manieren om niet gewenste dieren op een milieuvriendelijke manier te verdrijven. Zo zal het gebruik van onder meer RVS duivenpinnen ervoor zorgen dat er op een ecologisch verantwoorde wijze vogels zoals kraaien en meeuwen geweerd worden. Op deze wijze zal de omgeving van deze vogeloverlast bespaard blijven. Overlast en vogelpoep is niet alleen schadelijk voor de gebouwen, maar het heeft ook invloed op de gezondheid van mensen en het bedrijfsimago van het groene bedrijf.

Goed nieuws voor ons klimaat

Met steeds meer overheidsinitiatieven om bedrijven aan te moedigen om groener te worden kan het voor veel milieubewuste ondernemers ook een interessante financiële keuze worden om hun bedrijf op een duurzaam bedrijventerrein te vestigen. Van waaruit het daarop gevestigde duurzame bedrijf ook zelf op een ecologische wijze verder kan groeien en functioneren. Dit is goed nieuws voor het klimaat en ook zeker door alle potentiële klanten of cliënten gewaardeerd wordt.